Fekete fénybe borul Budapest

2005.04.07. 17:34

Különleges, várhatóan az idei színházi évad egyik legérdekesebb előadására kerül majd sor június 9-én a Thália Színházban: a prágai Black Light Theatre társulata egy hazánkban eddig kevésbé ismert műfajjal, a fényszínházzal ismerteti meg közönségét.

A cseh társulat tulajdonképpen egy kifejezetten egyszerű ötletre építi műsorait: a színháztérben teljesen sötét van, a történetmesélés pedig nagy részben a fényviszonyok, a színek változására támaszkodik. A színészek hivalkodó színű ruhái élesen elütnek a környezetüktől, így mozgásuk még inkább a nézők figyelmének középpontjába kerül, sokkal koncentráltabb lesz jelenlétük a színpadon.

Ez persze csupán az alapötlet, mely 1989-ben pattant ki az alapítók, Eva Asterova és Alexander Cihaf fejéből. A páros éveken át dolgozott azon, hogy egy olyan színházi produkciót dolgozzon ki, mely összhangba hozza a látvány- és táncszínházat, mely a kortárs dzsesszt elegyíti más zenei stílusokkal, s mindeközben a pantomim elvein alapszik. Az első darabot, egy egyszereplős pantomim-performance-ot 1990-ben állították színpadra, ezt követően pedig egyre több és több szereplővel gondolták újra ugyanazt a történetet - ez az első darab elemeiben ma is része a társulat repertoárjának.

Az első külföldi sikerek után 1992-ben a Black Light Theatre már saját színpadon játszott Prága óvárosától alig pár lépésre, itt mutatták be a Fancy! című darabjukat, mely hét éve érte meg az ezredik előadását. 1994-től kezdődően - következő, Night Flight című darabjuk bemutatója óta - videovetítést is alkalmaznak fellépéseik során. A következő tíz évben még négy produkciót állítottak színpadra, mindegyikben vegyítve a látványszínházat a vetítésekkel. Egyszerre három-négy produkciójuk is fut, Best of Image címmel pedig egy válogatás előadást is összeállítottak, melyben korábbi darabjaik legjobb jelenetei láthatóak - ennek a magyarországi premierjét lehet majd megtekinteni június 9-én.

A darabban fontos szerephez jutnak a különböző hangeffektusok is, egyszóval egy meglehetősen bonyolult kompozíciójú összművészeti produkcióról van szó. A Black Light Theatre sikerének titka azonban éppen az, hogy nem a kortárs művészek felől közelít közönsége felé, a társulat elsődleges célja az, hogy szórakoztasson, s amennyiben célravezető, a kortárs alkotóműhelyek legújabb vívmányaiból is kölcsönöz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK