József Attila-emlékkiállítás nyílik a Szépművészetiben

2005.04.11. 17:07

Kopogtatás nélkül - ohne anzuklopfen címmel nyílik kiállítás József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából április 12-én a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás középpontjában Janet Brooks Gerloff amerikai festőművésznek a a költő kifejező, expresszív versei által ihletett képei állnak.

József Attila születésének 100. évfordulójára többek között az UNESCO is felfigyelt: a szervezet kiemelt feladatának tartja, hogy a költő művei kellő figyelmet és elismerést kapjanak világszerte.

A nemzetközi érdeklődés eredményeként jött létre az a vándorkiállítás, mely Berlin és Aachen mellett természetesen Budapesten is bemutatásra kerül, s melyen József Attila emlékét egy különleges perspektívából idézik meg.

Janet Brooks Gerloff festményeiről a hazánkban megszokottól meglehetősen eltérő József Attila-kép köszön vissza. Bár a Németországban élő amerikai származású festőnő alkotásait bevallottan József Attila nyelvi kifejezőereje és expresszivitása hívta életre, Gerloff végig megmaradt kívülállónak, azaz az alkotás során egy pillanatig sem befolyásolta a hazánkban erőteljesen jelen lévő József Attila-kultusz.

Így lehetséges, hogy a vers és festmény négykezeséből született kiállítás új formában és új mondanivalóval felruházva mutatja be József Attila mindenki által ismert költészetét.

Janet Brooks Gerloff az 1990-es évek eleje óta foglalkozik irodalmi és zenei művek művészeti újraértelmezésével. Képi világát egzisztenciális helyzetek, emberi konfliktusok, hangulatok, érzések határozzák meg. 1990-ben megkapta a Rajnai Művészeti Díjat, tagja a Berlini Művészeti Szövetségnek és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának.

A kiállítást számos program kíséri majd: április 14-én például Költőnk és kora címmel a Kaláka együttes emlékezik meg József Attiláról és kortársairól; április 28-án Vukán György József Attila verseire írt improvizációit hallgathatjuk meg; május 12-én a Szépművészetiben is sor kerül Hobó Tudod, hogy nincs bocsánat című emlékestjére, május 19-én pedig 36 fokos lázban címmel tizenegy magyar költő emlékezik meg József Attiláról.

Kopogtatás nélkül - ohne anzuklopfen, Szépművészeti Múzeum (XIV., Dózsa György út 41.), június 12-ig. Belépő: 800 Ft

KAPCSOLÓDÓ CIKK