Budapesten is turnézik a Vaya Con Dios

2005.04.18. 16:01

Közel tíz év szünet után újra úton az euródiszkó egyik legsikeresebb csapata, a Vaya Con Dios. Az együttes tavaly októberben megjelent The Promise című lemezét mutatja be, a turné keretében pedig Budapestre is ellátogatnak: június 6-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tekinthetjük meg élőben a felpörgetett latin zene jeles képviselőit.

A szépemlékű kilencvenes évek nem lennének teljesek a Vaya Con Dios nélkül: akkoriban nehéz volt olyan lagzit találni országszerte, ahol ne csendült volna fel legalább egyszer a Nah neh nah. A Vaya Con Dios határtalan népszerűségét tulajdonképp egy egyszerű ötletnek köszönheti: a csapat tagjai felismerték, hogy ha régi amerikai slágerekkel keresztezik a klasszikus spanyol flamencót, ritmusos, táncolható, énekelhető slágereket kapnak.

Ne feledjük, akkoriban a világzene még meglehetősen ködös, elvont és főként alternatív műfajnak számított, éppen ezért figyelemre méltó, hogy a Vaya Con Dios olyan számokkal került fel az európai slágerlistákra, melyekben az autentikus cigányzenéből és a francia sanzonok világából is merített. Kár lenne azonban amolyan eurokonform mulatósként leírni a Vaya Con Dios zenei világát, hiszen tagadhatatlanul fülbemászó slágereik mellett rengeteg érdekes, több kultúrából kölcsönző dalt is írtak: kései lemezeikre például kifejezetten az indiai és arab hangulat jellemző, holott akkoriban ebben a műfajban egyedül Ravi Shankar neve volt világszerte ismert.

Miután 1991-ben az egyik alapító tag, Dirk Schoufs kilépett az együttesből - alig egy évvel távozása után kábítószer-fogyasztás okozta fertőzésben hunyt el -, az énekes Dani Klein vette át az irányítást, ezt követően egyértelműen ő lett a Vaya Con Dios arca.

Hétmillió eladott lemez után azonban kifulladni látszott a zenekar, 1996-ban Dani Klein is visszavonult az aktív zenéléstől. Nyolcévnyi szünet után aztán mégis visszatért a színpadokra a jellegzetes hangú énekesnő, a Promise című lemezen új dalok mellett tradicionális világzenei feldolgozások is szerepelnek.

A Vaya Con Dios első budapesti fellépése tehát egyben lemezbemutató is, ez azonban nem jelenti azt, hogy a régebbi slágerek ne csendülnének majd fel.

Vaya Con Dios, Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 6.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK