MC Hammer szerepe a taxisblokádban

Vágólapra másolva!
Valljuk be, vagyunk egypáran, akikben régi és szép emlékeket ébreszt, ha meghalljuk MC Hammer vagy Vanilla Ice nevét. Legalább ennyien vannak, akik tíz éve még fejből felsorolták az összes 2 Unlimited-slágert, vagy sosem tudtak elkapcsolni, amikor Paula Abdul klipjei mentek az MTV-n. Hallgassa meg a kilencvenes évek elejének slágereit újra, vagy csak olvassa el, mi lett azokkal a sztárokkal, akiknek a slágerei szolgáltatták a rendszerváltás zenei alapját!
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek eleje nemcsak a rendszerváltás, a szovjet csapatok kivonulása vagy a taxisblokád miatt emlékezetes sokunk számára, de legtöbben akkoriban ismerkedtünk meg a szabad világ olyan csodáival, mint a gyümölcsprés, a videokamera és természetesen a Music Television vagy a Super Channel műsora.

Az azóta hozzávetőlegesen eltelt 15 évben az MTV hozzánőtt a mindennapi életünkhöz, míg a Super Channel sajnos hamar eltűnt a süllyesztőben. Jöttek és mentek más zenetévék is, ám akkora újdonságértékkel már egyik sem bírt a Zenebutikon és a Pulzuson felnőtt fiatalok számára, mint amikor egyik pillanatról a másikra behozhatták lemaradásukat és váratlanul a legmenőbb és legújabb klipeket nézhették órák hosszat.

Nagyjából húsz és negyven között szinte mindenki ismeri a korai MTV-korszak legjellegzetesebb dalait, és nyilván van köztük olyan, aminek az ember inkább örül, hogy az utóbbi években nem nagyon hallotta sehol, de szép számmal akad olyan szám is, amit örömmel fedezne fel az egyszeri rádióhallgató/tévénéző.

Zeneáruházunkban körülnézve a mondott időszakban - tehát a kilencvenes évek elején - született számok és előadók elismerésre méltó számban képviseltetik magukat, így adta magát az ötlet, hogy egy nosztalgikus válogatást állítsunk össze ezekből a dalokból.

1. Nem is indíthatnánk ütősebben, mint a szépemlékű Technotronic formáció Get Up! (Before The Night Is Over) című számával, ami igazán hatásosan szólít fel arra, hogy most már aztán tényleg kezdjük el a bulit. Akkoriban világszerte sokan engedelmeskedtek a felszólításnak, 1989 és 1991 között több sláger is fűződött a nevükhöz. Az általunk választott szám például pont akkoriban robbantotta fel a táncparketteket Angliában, amikor nálunk az első szabad választás keretében járultak urnához a választópolgárok.

Magáról az együttesről kevesen tudták, hogy Belgiumban alakult, és a csapat arcának egy zaire-i (ma Kongó) születésű lány, a fiús megjelenésű Ya Kid K számított. Hamar nyilvánvalóvá vált aztán, hogy a Technotronic az első pár kislemezzel el is lőtte valamennyi puskaporát: a hasonló kaptafára készült későbbi lemezek már senkit sem érdekeltek. A süllyedő hajót elhagyó Ya Kid K szólókarrierje sem volt sikeresebb, így egy sikertelen visszatérési kísérlet után a Technotronic végleg eltűnt a színről.

2. 1992 őszén játszotta rongyosra az MTV a Would I Lie To You című slágert, amit biztos mindenki felismer még ma is. Azt már nem sokan mondanák meg, hogy a szám előadója a Charles & Eddie duó volt, amely igazi egyslágeres csoda volt, hiszen ezen kívül csak kisebb érdeklődést kiváltó kislemezekkel jelentkeztek.

A hetvenes évek klasszikus soul zenéjének bűvöletében élő páros két lemezt készített, de a második már bukásnak bizonyult, és itt el is váltak a fiúk útjai. Mindketten továbbra is zenészként dolgoztak, ám Charles Pettigrew énekes 2001-ben rákban meghalt, míg a gitáros Eddie Chacon a mai napig aktív, és zenét ír, többek között olyan előadóknak, mint az Eternal vagy az S Club 7.

3. Jóval több volt egyslágeres csodánál a Soul II Soul. Jazzy B., Nellee Hooper és Philip "Daddae" Harvey kollektívája 1989-ben vált ismertté, abban az évben mindjárt három Top 5 szám is fűződött a nevükhöz. Az R&B, a klasszikus soul és az akkor divatos klubhangzás egyvelegét létrehozó Soul II Soul dalai elárasztották a diszkókat, a klipjeik pedig a tévéket, Get A Life című slágerüket például még hónapokkal megjelenése után is naponta lehetett látni.

1990-ben a második lemezük is siker lett, de akkor már túl sok volt a dudás a csárdában, és Hooper rövidesen el is hagyta a csapatot, hogy aztán olyan előadókkal dolgozzon együtt, mint Björk, a Massive Attack vagy a U2. Jazzy B. egyedül vitte tovább a nevet, de a Soul II Soul népszerűségének hanyatlását nem tudta megakadályozni.

4. 1993-ban egy Darrin O'Brien nevű kanadai fiatalember testi sértés miatt nyolc hónapot töltött börtönben. Mire kiszabadult, Snow néven már az egész világ ismerte, Informer című kislemezéből pedig 8 milliót adtak el világszerte. Ez a mesébe illő történet még valószínűtlenebbé válik azáltal, hogy egy ír származású börtöntöltelék milyen sikeres koktélját hozta össze két olyan fekete műfajnak, mint a jamaicai dancehall és az R&B.

Igaz, Snow szövegelését szinte senki nem értette (ha pótolni akarná a hiányt, itt megtalálja), ennek ellenére boldog-boldogtalan próbálta utánozni ezt a halandzsázást, természetesen kevés sikerrel. Ahogy ilyenkor lenni szokott, Snow ahogy jött, úgy el is tűnt a színről, és a mai napig készít ugyan lemezeket, neve örökre összekapcsolódott az Informer-rel.

Forrás: Warner Music
Forrás: Warner Music

5. Az egész évtized egyik legnagyobb hiphop-slágere egyértelműen az O.P.P. volt, erre mindenki emlékszik, ha akár csak egyszer is látta annak idején. Az előadó Naughty By Nature ezzel alapozta meg a hírnevét, de ezt a sikert sosem tudta túlszárnyalni, bár a fiúk még a mai napig próbálkoznak vele.

A szám címe persze komoly vitákra adott okot, és bár hivatalosan az Other People's Property rövidítését jelentette, alternatív megoldások is születtek, például Geszti Péter a Rapülők Némber one című számában az "Ez ám a jó pipi!" fordulatot találta megfelelő magyarításnak, amikor idézett a slágerből. Ami a Naughty By Nature további sorsát illeti, Treach, az egyik MC feleségül vette Pepát a Salt-N-Pepából, majd két év után el is vált. Ugyanő a másik rapperrel, Vinnie-vel még egy letartóztatást tud felmutatni illegális fegyverbirtoklásért, a banda legújabb albuma (amin már nem szerepel a harmadik volt tag, Kay Gee) pedig már keveseket hozott csak lázba.