Négy nap alatt mintegy négyszáz könyvújdonságot mutatnak be a csütörtökön kezdődő XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Több mint hatvan külföldi író érkezik összesen tizenhét országból, valamint kétszázötven hazai és határon túli magyar író, tudós és művész vesz majd részt a Független Kiadók Szövetsége (IPA) által a világ húsz legjelentősebb könyvvására között jegyzett eseményen. Ennek megfelelően a díszvendégek is világhírűek: Paulo Coelho mellett az egyik legtöbbet olvasó ország, Oroszország a meghívott. Rendkívüli ajánlónkban ismét kisorsolunk egy kisebb házikönyvtárat.

Salman Rushdie, Viktor Jerofejev, Slawomir Mrozek, a tavaly elhunyt Robert Merle, Lawrence Norfolk, Mario Vargas Llosa és Günter Grass - e kiváló névsorhoz a Könyvfesztivál soros díszvendégeként idén Paulo Coelho csatlakozik. A tavalyi gyakorlattól eltérően azonban idén a szervezők nem az író szülőhazáját választották meghívott országnak, maga Coelho ezt biztosan azzal magyarázná, hogy ahonnan ő érkezik, nemhogy kultusza, hagyománya sincs az irodalomnak - ezt egyébként életművében lépten-nyomon hangsúlyozza, mintegy önigazolásul.

Idén tehát a világ egyik legolvasottabb nemzete, Oroszország lesz a brazil szerző díszvendég párja, így a Könyvfesztivál akár a magyarországi orosz kulturális évad egyik előrendezvényeként is felfogható. Emellett persze más aktualitása is van az orosz-magyar irodalom közelítésének: a főszervező Zentai Péter László szavaival élve a kortárs orosz irodalom és könyvkiadás klasszikus hagyományait és új eredményeit kísérő nemzetközi figyelem indokolja a meghívást. És például az, hogy Oroszország tartja fent a világon az egyik legnagyobb könyvpiacot: Dosztojevszkij szülőhazája évente százezer új kötetet jelentet meg, e tekintetben csak Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előzi meg az oroszokat.

Van tehát bőven mit ellesnünk vendégeinktől, az orosz könyvkiadás fő irányzatai mellett megismerkedhetünk az elmúlt évek irodalmi termésével, tematikus kiadványok és meghívott előadók ismertetik majd az orosz könyvpiac közelmúltját és jelenét. Még ennél is fontosabb azonban - az átlagolvasónak feltétlenül -, hogy a kortárs orosz irodalom legjelesebb képviselői is megjelennek a rendezvényen: a világhírű Viktor Jerofejev mellett Vlagyimir Vojnoviccal, Pjotr Vajllal és Tatyjana Tolsztajával is találkozhatunk személyesen. Nekünk azért az új kötettel jelentkező Pelevin, illetve Szoronkin hiányozni fog, na de ne legyünk telhetetlenek.

Mielőtt a lenyűgöző számok és az íróhírességek tömege láttán feltörne bennünk a történelmi szorongás, jegyezzük meg, hogy hazánk az egyik legolvasottabb és olvasottságában az egyik legműveltebb nemzet Európában - legalábbis a főszervező megfogalmazása szerint. Zentait mindenesetre igazolni látszanak a statisztikák: a kontinensen szinte nem találni olyan országot, ahol az eladott szépirodalmi művek aránya megközelítené a tíz százalékot, ehhez képest hazánkban tavaly az eladott könyvek tizenhat százaléka volt szépirodalom. A minőségi mutatóinkon kívül a mennyiségi viszonyszámainkra is büszkék lehetünk: évente átlagosan nyolcezer új könyv jelenik meg itthon, melyek összesen mintegy három és fél millió példányban kelnek el. Ezek az adatok az egy főre jutó könyvvásárlás tekintetében továbbra is a világ élvonalát biztosítják számunkra, hiszen amúgy kis nemzet vagyunk.

Azt, hogy az előbbi állítás mennyire valós, a többek között a Könyvfesztivál gazdag programja is igazolja: mintegy ötszázötven magyar és külföldi kiadó mutat be összesen több mint negyvenötezer kötetet, melyek közül négyszáz újdonság a magyar könyvpiacon. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a hivatalosan meghirdetett közel kétszázötven program nagy része dedikálással egybekötött könyvbemutató lesz, ezenkívül felolvasások, pódiumbeszélgetések, szakmai előadások teszik változatossá a négy napot. Többek között terítéken lesz korunk olvasási kultúrája, szó esik majd a könyvkiadás szakmai buktatóiról, valamint a kiadók és könyvtárosok kapcsolatáról, a közönség pedig a hazai és a meghívott orosz szerzőkön kívül spanyol, portugál, illetve szlovák írókkal találkozhat.

A Könyvfesztivál  egyébként szinte hagyományosan több más eseményhez is kapcsolódik: idén például a fesztivál idején, egészen pontosan a könyv és szerzői jog világnapján válik publikussá A nagy könyv mozgalom száz kedvenc könyvének listája.

A fesztivál ötödik alkalommal ad majd otthon az Európai elsőkönyvesek fesztiváljának, melynek keretében húsz elsőkönyves szerző mutatkozik be - köztük a rendezvény főszervezője, Zentai Péter László is. Szintén hagyomány, hogy a rendezvényt társprogramok is kísérik: a Kongresszusi Központban művészportrékból, könyvillusztrációkból szemléző kiállítások nyílnak majd.

Mivel az idei Könyvfesztivál bevallottan az igényes kortárs irodalomról szól majd, az alábbiakban a fesztiválra megjelenő szépirodalmi művek közül ajánlunk néhányat olvasóink figyelmébe, melyeket kis szerencsével meg is lehet nyerni.

XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Kongresszusi Központ (XI., Jagelló út 1-3.), április 21-24. Belépő: 500 Ft - a standokon ez az összeg levásárolható.