Idén Lionel Richie tölti meg a Felvonulási teret

Vágólapra másolva!
Sting tavalyi koncertje után ismét egy közönségkedvenc lép fel a T-Mobile nyári Kapcsolat koncertjén: június 26-án a főként érzelmes slágereiről ismert Lionel Richie-t hallgathatjuk meg élőben a Felvonulási téren, ráadásul mindezt ingyen tehetjük majd.
Vágólapra másolva!

Lionel Richie minden bizonnyal csak visszafogott, botrányoktól mentes életvitelének, szelíd, allűröktől mentes viselkedésének köszönheti, hogy a nyolcvanas évek legendás szólóénekesei között rendszerint csak Micheal Jackson és Prince után említik. Mint tudjuk, a sztárság fogalma az amerikai zeneiparban különösen relatív természetű, ám a lemezeladási adatok azért itt sem hazudnak: Lionel Richie karrierje során több mint 100 millió albumot adott már el, ami a mellékesen megnyert öt Grammy-, egy Oscar-, tíz American Award- és egy Golden Globe-díj nélkül is a könnyűzene legnagyobb sztárjainak egyikévé teszi.

Az eredetileg mérnöknek tanuló, majd rövid ideig mégis lelkészként tevékenykedő Richie a Commodoresban kezdte pályafutását, főként mint szaxofonos és dalszövegíró, néha azonban énekesként is hallhattuk a legendás együttesben. A hetvenes évektől kezdődően a csapat olyan világslágerek kapcsán lett ismert, mint az Easy (a számot napjainkban a legtöbben a Faith No More átiratában ismerik), a Sail On, a Still vagy a Three Times a Lady - bizonyára az sem véletlen, hogy a Commodores slágerlistákra is felkapaszkodó dalait szinte kivétel nélkül Lionel Richie írta.

A nyolcvanas évek elejétől aztán a Commodores mellett Richie egyre többet dolgozott más ismert énekesekkel is: a Kenny Rogersszel közös Lady című száma ugyanúgy a slágerlisták élén szerepelt, mint a Diana Ross-szal együtt előadott Endless Love - a dal egyébként később az azonos című, Brooke Shields főszereplésével készült film betétdalaként is hallható volt. A sikerek láttán Richie otthagyta a Commodorest, és szólókarrierbe kezdett.

Első lemeze, az 1982-ben megjelent Lionel Richie azonnali siker lett: több, mint négymillió példány fogyott belőle. Richie aztán ebben az évben még egy albumot megjelentetett: a Can't Slow Down című lemezen olyan ma is ismert slágerek kaptak helyet, mint a Hello vagy az All Night Long.

Karrierjének egyik csúcsaként említhető a Michael Jacksonnal és Quincy Jonesszal írt közös dal, a We Are The World - talán emlékszünk, a népszerű segélydalhoz itthon Hofi álmodott új szöveget és klipet. Még ugyanebben az évben, 1985-ben jelent meg a Dancing On The Ceiling című lemeze, melyen a mai napig legismertebb száma, a Say You, Say Me is szerepel - Richie a következő évben ezért a számért kapott Oscar- és Golden Globe-díjat.

Az énekes a következő néhány évben nem jelentetett meg szólóalbumot, inkább dalszövegírói karrierjére koncentrált, majd végül 1996-ban, illetve 1998-ban jelentkezett új lemezzel. Az átütő sikerre azonban 2001-ig várnia kellett: a Rennaissance című album kapcsán ismét sokat lehetett hallani a már-már feledésbe merülő Lionel Richie nevét.

A június 26-i ingyenes koncerten Jimmy Cliff lép majd fel egyszemélyes előzenekarként - a hosszú idő után tavaly új lemezzel jelentkező élő reggae-legenda Richie külön kérésére vállalta a koncertet.

A Kapcsolat koncert bemutatja: Lionel Richie, június 26., Felvonulási tér. Ingyenes.