Ami a többi színpadot illeti, a Pannon GSM Világzenei Nagyszínpada szokás szerint erős iramot diktál, és valóban el lehet mondani, hogy mindenkit elhívtak, aki a műfajban egy kicsit is számít. Idén "újoncként" itt lesz Youssou N'Dour és minden idők legnagyobb rai-énekesnője, Cheikha Rimitti, míg a korábban látottak közül újra fellép majd Mory Kante, Khaled, a Klezmatics, míg a Buena Vista Social Club-sorozatban ezúttal a trombitás Manuel Guajiro Mirabalé a főszerep.  

A Wan2 Színpadon különböző stílusok elismert képviselőit láthatjuk majd: itt lesz például a Fishbone, az (International) Noise Conspiracy, a Louise Attaque vagy régi ismerősünk, a brit Dreadzone. Szintén nem kíséreljük meg a HammerWorld Színpad teljes kínálatát felsorolni, de az Accept, az Opeth vagy a Saxon fellépése mindenképpen szót érdemel.

Az elektronikus zene kedvelőit a Dance Aréna, a Sziget legnagyobb, 2.700 m2-es sátra várja, világsztárokkal. Néhány név ízelítőül: Paul Van Dyk, Luke Slater, Tiga, LTJ Bukem, DJ Rush vagy éppen Timo Maas.

A színházi- és táncsátor MTV Színházból a szervezők egy ausztrál operára hívták fel a figyelmet: a kortárs ausztrál zeneszerző, Elena Kats-Chernin Undertow (Áramlás) című egyfelvonásos kamaraoperáját a Dél-Ausztrál Állami Opera énekeseivel magyar zenészek kíséretében a finn Juha Vanhakartano rendezésében láthatjuk, de ezen kívül is több színvonalas előadás lesz látható majd, köztük a francia Yann Tiersen koncertje tarthat számot talán a legnagyobb érdeklődésre.

Áttérve a fejlesztések kérdéseire, 40 ezer helyett idén 50 ezer néző számára lesz majd hely a Nagyszínpad előtt, hiszen az erős program vélhetően az érdeklődést is megnöveli majd. A higiéniai szolgáltatások köre (WC-k, tusolók) a tavalyihoz képest nagyjából tíz százalékkal bővül és az idei Szigetre több ponton a rendezvényen "debütáló", vadonatúj tusoló-konténereket állítanak be a szervezők. A látogatók önfeledt szórakozását szolgálja szintén, hogy a szervezők idén a nagysátrak szellőztetését a korábbinál tízszer nagyobb teljesítményű ventillációs rendszerrel oldják meg. A vendéglátás terén 50 pub, 35 melegkonyhás büfé, 4 reformkonyha, 6 kisbüfé, 6 édesség, 5 zöldséges és 5 főtt kukoricás áll a vendégek rendelkezésére. Újítás az idei Szigeten az ún. vendéglátó negyedek kialakítása. A szervezők törekvése az volt, hogy mint több nagyvárosban, úgy a Sziget-városban is legyenek vendéglátó blokkok, ahol egy-egy ilyen helyen megtalálhatja a látogató a különböző típusú vendéglátó egységeket. Az idén - kísérleti jelleggel - öt vendéglátó centrumot alakítanak ki a szervezők, átláthatóbbá és ezzel könnyebben elérhetővé téve a Sziget vendéglátó szolgáltatásait.

Ami a belépőket illeti, az idei Szigetre naponta  - így az Illés-koncertre is - 5.000 Ft-os napijegy áron lehet majd bejutni. Azok azonban, akik elővételben hetijegyet vásárolnak - ami az első időszakban, azaz június közepéig 20.000 Ft lesz - 8 napig élvezhetik a Sziget programjait, hiszen a "nulladik napi" Illés-koncert hetijeggyel is látogatható lesz. Június közepétől az elővételes hetijegyet 5 jegy áráért, azaz 25.000 forintért, a kapuban a hetijegyet 6 napijegy áráért, tehát 30.000 forintért lehet majd megvenni.

Az idei évben gyakorlatilag az ország minden pontján lehet már Sziget jegyet vásárolni. A szokásos jegyárusító helyek mellett ugyanis az ország 3700 pontján, a Szerencsejáték Rt. kirendeltségein (postákon, lottózókban) illetve május 17-től minden Tesco hipermarket áruházi dohány pultjában is lehet majd jegyeket vásárolni az idei augusztusi Szigetre.

Az erős program miatt jelentős az érdeklődés a külföldi látogatók között. Németországon, Svájcon, Ausztrián kívül - ezekből az országokból hagyományosan sokan keresik fel a Szigetet - a szervezők tájékoztatása szerint a francia és a finn érdeklődés nőtt meg számottevően. A hetijegy árusítás - az eddigi gyakorlat szerint - már áprilisban elindult külföldön, s az eddigi adatok szerint mintegy háromszor több jegy kelt el, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Miután a hetijegyek kempingezésre is jogosítanak a Sziget területén, a férőhelyek korlátozott számára tekintettel az elmúlt évekhez hasonlóan - csak 25.000 hetijegyet bocsátanak ki a szervezők, és mivel tavaly is több, mint 21.000 hetijegy elkelt, könnyen előfordulhat, hogy elfogynak a hetijegyek elővételben.