Kilencedik alkalommal rendeznek képregénybörzét vasárnap Budapesten. A képregények lassan itthon is hagyományossá váló csereberéje fokozatosan kinövi a bolhapiaci hangulatot, és egyre jobban hajaz az olyan nyugati-európai börzékre, ahova egy valamirevaló gyűjtőnek illik legalább évente egyszer elzarándokolnia. Erre utal legalábbis, hogy az árusok között a lelkes középiskolások mellett felbukkan a bécsi képregénypápa és a hazai kiadók többsége is.

Az első hazai börzét még a kilencvenes évek elején jelentkező képregényeufória nyomán Oroszlányban rendezték meg. Ezt követően közel egy évtizedig kénytelen volt nélkülözni a hazai közönség a börzék azon sajátos hangulatát, amikor a zsúfolt kiállítótermet a képregények patinás illatán túl leginkább az izzadságszag lengi be. Mivel ebben a periódusban az egyetlen budapesti képregénybolt is akadozva üzemelt, a gyűjtők elszánt tábora főként bécsi börzéken hódolhatott hobbijának. Angol nyelvű comic bookokat ugyanis hosszú évekig hozzánk legközelebb csak az osztrák fővárosban lehetett beszerezni.

A börzekultúra 2000-től indult fejlődésnek: az első bolhapiaci jellegű csereberéken még csak azok a lelkes középiskolások nyüzsögtek, akik a pornóújságok mellett a polcaikra begyűrt magyar nyelvű Pókember-eket és Garfieldokat próbálták elpasszolni. Az azóta hagyományosan félévente megrendezett és egyre több látogatót vonzó képregényvásár kínálata fokozatosan bővül, ennek ellenére továbbra is az amerikai szuperhős képregények dominanciája a jellemző. Az európai képregényeket kizárólag az Asterix képviseli, annak viszont a magyar nyelvű változatai között szinte mindig megtalálhatók a budapesti és a gyűjtök által különösen kedvelt újvidéki kiadványok is.

A vásár nagykorúságát jelzi, hogy idén első alkalommal a hazai képregénykiadók is bemutatkoznak a rendezvényen. Felvonul a Pulitzer-díjas Maus-t közreadó Ulpius, valamint a Krak, amely nemrég jelentette meg magyarul a kedvelt francia képregény, a XIII második albumát. Képviselteti magát a Rejtő-történeteket Korcsmáros Pál rajzaival elmesélő Képes Kiadó és a lassan a második Fekete-fehér antológiával jelentkező Míves Céh kiadó is. Várhatóan újra ellátogat a börzére Bécs egyik legnagyobb képregényárusa, a rendszerint több ezer kiadvánnyal érkező Martin Marschalek.

A néhány tízezer forinttal felvértezett látogató a vasárnapi börzén egészen biztosan rábukkanhat a Daredevil legjobb történeteit és a Sin City-t is jegyző Frank Miller graphic novell-jeire. Érdemes keresgélni a Transmetropolitan egyes köteteit is, amelyek hősét Warren Ellis a nemrég elhunyt legendás gonzóról, Hunter S. Thompsonról mintázta. Néhány szépen illusztrált Marvel-kiadvány mellett jó befektetést jelenthetnek a DC-Vertigo olyan kötetei is, mint az egoista démonvadász történeteit elmesélő Hellblazer vagy Neil Gaiman mitikus eposza, a Sandman.

Képregénybörze, Budapest IV. kerület, Munkásotthon utca 3., délelőtt 10 órától délután 15 óráig. Belépő: 200 Ft.

Szabó András