Amitől a Sziget Nagyszínpada tényleg nagy lesz

Vágólapra másolva!
Általános vélemény a Sziget Fesztivál idei felhozatalával kapcsolatban, hogy hosszú évek óta a legerősebb, ám vannak olyanok is, akik egyenesen a valaha volt legjobb Sziget-programról beszélnek. Ha ilyen vérmes állításra nem ragadtatnánk is magunkat, de tény, hogy többéves adósságot törlesztenek idén a szervezők, és végre láthatunk olyan fellépőket is, akik nemcsak kinevezett sztárok, hanem valóban az összes valamirevaló fesztiválon a kiemelt előadók közé tartoznak. Köztük persze vannak olyanok, akik a magyar közönség számára kevésbé ismertek, itt van hát az alkalom, hogy olvasóink megismerkedjenek velük.
Vágólapra másolva!

A Nagyszínpad fellépői közül vettük sorra összeállításunkban a legfontosabbakat, és köztük is kiemelten kezeltük azokat, akik nálunk kevésbé ismertek. A napjaink popzenéjében esetleg járatlanabb honfitársaink dolgát pedig megkönnyítjük néhány dallal és videoklippel is, hátha sikerül kedvet csinálni azokhoz az előadókhoz, akiket a mi kereskedelmi rádióink "alternatívnak" bélyegeznek, a sokszor többmilliós lemezeladások ellenére is.

Franz Ferdinand

A tavalyi nyári fesztiválok legkeresettebb vendége ez a skót zenekar volt, amelyről a Sziget főszervezője, Gerendai Károly is azt mondta a programot bejelentő sajtótájékoztatón, hogy manapság egy fesztivál igazi értékmérője az, hogy fellép-e a Franz Ferdinand vagy sem. Nos, nálunk fellép, ami azt jelenti, hogy végre megint lesz egy valóban aktuális sztárzenekar a Szigeten. Ez még úgy is igaz, hogy nálunk csak pár száz kelt el az együttes bemutatkozó lemezéből, és a legtöbben még mindig inkább a Szarajevóban meggyilkolt trónörökös nevének német változatára gondolnak elsőként, ha találkoznak vele.

Külföldön azonban más a helyzet, hiszen eddig hárommillió kelt el az azonos című bemutatkozó lemezből, és a siker távolról sem korlátozódik kizárólag Nagy-Britanniára vagy az angolszász országokra, a Franz Ferdinand Németországtól Japánig mindenütt a legnépszerűbb együttesek közé került. És akkor még nem is beszéltünk arról a rengeteg díjról, amit a fiúk első albumukért kaptak az elmúlt évben.

Forrás: Red Dot

A hírek szerint egyébként őszre már a boltokban lesz a második lemez, amiről biztosan el fognak játszani néhány dalt nekünk is. Illetve illene, ha már egyszer Alex Kapranos és társai egy osztrák-magyar főhercegről nevezték el együttesüket...

És hogy miért is olyan népszerű ez a zenekar? Egyszerre nehéz és könnyű kérdés. Talán az lehet a helyes válasz, hogy ezeknek a fiatalembereknek sikerült pont azt az arányt eltalálniuk, amely egyrészt megfelelően slágeres és táncolható, másrészt viszont szellemes és vállalható zene még a sznobok körében is. Fő inspirációjuk egyértelműen az új hullám és a posztpunk zenei világa, vagyis kis túlzással egy vidámabb Joy Division, egy punkosabb Duran Duran és egy kevésbé britpopos Blur keverékeként jellemezhető a zenekar. Persze ez így még mindig nem sokat ad vissza a Franz Ferdinand zenéjéből, ezért első lépésben javasoljuk a honlapon hallgatható dalok és videók tanulmányozását. Innentől már egyértelmű a második lépés: ki kell menni a Szigetre és meg kell nézni a koncertet.