Végleg összeállt az idei Sziget nagyszínpadának programja: az eddig hivatalosan bejelentett előadókon kívül jön még a tavaly is fellépett Basement Jaxx, illetve az alapvetően tánczenében gondolkodó, de gótikus és kísérleti elektronikus felhangoktól sem mentes Skinny Puppy. Jegyeket június 15-ig lehet olcsón venni.

Bár Pásztory Zoltán halála miatt egy ideig kétséges volt az Illés koncertje a nulladik napon, az együttes mégis úgy határozott, hogy vállalja a fellépést, melyen Szörényi Örs fogja helyettesíteni a hatvanegy éves korában elhunyt dobost.

Az első nap programja egyből kifejezetten feszes lesz: a nagyszínpadot idén a spanyol Ska P avatja. Talán emlékszünk, tavaly a Third World lágy ritmusaira lehetett sátrat verni, hát idén ez biztos gyorsabban fog menni: a baszk csapat főként nyughatatlanságáról és az anarcho-punk iránt érzett elkötelezettségéről híres. Őket rögtön az új énekesnővel és új lemezzel bemutatkozó Morcheeba követi majd, aztán robbant a Quimby, késő este pedig még Sean Pault is meghallgathatjuk.

Augusztus 11-én, csütörtökön a T.O.K. nyitja meg a sort, majd Natalie Imbruglia énekel hangulatot a naplementéhez. Az ausztrál énekesnő után az Anima Sound System keményít be, végül az Underworld pörgeti fel még jobban a tempót. Ezt a napot se mondanánk épp átlagosnak.

A harmadik napon nem is jutott magyar fellépőnek hely a nagyszínpadon, ennek ellenére zeneileg talán ez lesz a legvegyesebb este. Nyit Bob Marley és Pete Tosh egykori közös zenekara - illetve ami megmaradt belőle, hiszen Tosh még Marley halála előtt kilépett -, a Wailers, őket váltja a Brand New Heavies. Ezt követően a The Game köpköd majd teljes erőből, végül a tavaly is emlékezetes koncertet adó Basement Jaxx tesz pontot a nap végére - ez sem akármi, elvégre az utóbbi duó a Glastonbury fesztiválon Kylie Minouge-ot helyettesíti.

Szombaton kicsit háttérbe kerülnek a könnyedebb műfajok: kezd a Les Tambours du Bronx, aztán a Hives kistestvéreként emlegetett Mando Diao csap a húrok közé, őket az elmaradhatatlan Tankcsapda követi, végül pedig a Kornt hallgathatjuk meg.

A vasárnap kicsit gyengébben indul, ám annál erősebb a vége: a Toy Dolls és a Juliette and The Licks fellépése után a szintén kötelező Kispál és a Borz, majd az idei Sziget talán legnagyobb sztárcsapata, a Franz Ferdinand ad koncertet.

Hétfőre szintén jut egy nagy név: a Skinny Puppy után a brit hiphopper Roots Manuva borzolja majd a kedélyeket, majd a Sziámi, az estét várhatóan Nick Cave és zenekara menti majd meg.

S bár nem gondolnánk, az utolsó napra is marad még olyan előadó, akinek a kedvéért érdemes kilátogatnunk, akár halálfáradtan is: a Beatstakes koncertje után melegen ajánljuk a Hives fellépését, a Sex Actionre, illetve a Good Charlotte-ra meg már úgyis hatalmas lesz a tombolás, hiszen általában nem azok maradnak végig a Szigeten, akik csöndben szoktak hazamenni.

És végül az anyagiakról: a nulladik napra ötezer forint a beugró, ezt azonban megspórolhatjuk úgy, hogy június 15-ig megvesszük a hetijegyet. Ezt amúgy is érdemes megtennünk, ha végig kint szeretnénk maradni, hiszen így húszezer forintot hagyunk csak a kasszánál, a jelzett időpont után már huszonötezer a hetijegy, a helyszínen pedig már harmincezer.