Visszatérhet a Smashing Pumpkins

Vágólapra másolva!
Újjáalakulhat a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb alternatív rockzenekara, a Smashing Pumpkins. Legalábbis az öt éve feloszlott zenekar vezetője, Billy Corgan most bevallotta, hogy legszebb álma válna valóra, ha a Pumpkins újra összeállna.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a Smashing Pumpkinst is elérte a jelenlegi újjáalakulási láz. A közelmúltban olyan megszűnt, legendás zenekarok álltak össze újra, mint a Roxy Music, a Pixies vagy a Gang Of Four, tizenöt év után indul turnéra a Dinosaur Jr., míg a Live8 kedvéért újra fellép a Pink Floyd is. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a brit popsajtó hetek óta cikkezik a Stone Roses lehetséges újjáalakulásáról.

Ebbe a vonulatba passzol bele a Smashing Pumpkins volt dalszerző-frontembere, Billy Corgan nyilatkozata, amit a Chicago Tribunalban jelent meg kedden, egész oldalas hirdetésként. Corgan az újonnan megjelent szólólemeze kapcsán jelentette ki, hogy valójában másra sem vágyik, mint hogy újra a Smashing Pumpkinsszal lépjen színpadra.

"Amikor 2000. december 2-án az utolsó Smashing Pumpkins-koncert után lejöttem a színpadról, azt gondoltam, hogy örökre magam mögött hagytam az életemnek ezt a részét. Naiv módon új zenekart indítottam, de a szívem igazából nem ott volt" - állítja Corgan. "Már egy éve őrzök egy titkot, amit idáig megőriztem. De most azt szeretném, hogy ti tudjátok meg elsőként, hogy a Smashing Pumpkins feltámasztását tervezem. Szeretném visszakapni az együttesemet, a dalaimat és az álmaimat."

Arról a közlemény nem tesz említést, hogy Corgan a korábbi Pumpkins-tagokkal szeretne-e együtt dolgozni, vagy csak a nevet szeretné visszaszerezni. Az sem derül ki, hogy milyen természetű lenne az újjáalakulás: újra lemezeket jelentetne meg a zenekar, vagy csak egy visszatérő turné erejéig állna össze megint.

A chicagói Smashing Pumpkins 1988-as megalakulását követően hamar generációja egyik legnépszerűbb együttese lett, és a Gish, a Siamese Dream vagy a Mellon Collie and the Infinite Sadness című albumai hatalmas példányszámban keltek el világszerte. A zenekar túlélte a gitáros James Iha és a basszusgitáros D'Arcy Wretzky szakítását, a turnébillentyűs halálos drogtúladagolását és a dobos Jimmy Chamberlin kirúgását is, de a kilencvenes évek második felében már lejtőre került. Előbb Wretzky távozott, majd 2000-ben Corgan feloszlatta a Pumpkinst, és jó két évvel később Zwan néven alakított új zenekart, amely azonban csak egy lemezt élt meg. Billy Corgan első szólólemeze The Future Embrace címen pedig a napokban jelent meg.