Vitatkoznak a zenészek a fájlcserélőkön

Vágólapra másolva!
Többek között Jay-Z és Sheryl Crow is üdvözölte az amerikai legfelsőbb bíróság döntését, melynek értelmében az internetes fájlcserélők működtetői felelőssé tehetők a rajtuk zajló szerzőijog-sértésekért. Sokan azonban más véleményen vannak.
Vágólapra másolva!

A rapper Jay-Z "nagy győzelemnek" nevezte a bírósági döntést "mindazok számára, akik alkotói tevékenységből próbálnak megélni". Mint ismeretes, a meglepő határozat értelmében a lemezkiadóknak lehetőségük lesz beperelni a Morpheus és a Grokster nevű fájlcserélők üzemeltetőit.

Az előadókat tömörítő Recording Artists Coalition elnöke (és az Eagles volt énekese), Don Henley azt nehezményezte, hogy az említett fájlcserélők milliós jövedelemre tesznek szert a hirdetésekből, viszont ebből az előadók semmit sem kapnak. Ezért 53 másik előadóval együtt (köztük Sheryl Crow, Tom Jones vagy a Dixie Chicks) jogi lépéseket sürget a lemezkiadók érdekében.

Ugyancsak aláírta a nyílt levelet Bonnie Raitt is, aki elmondta: "Nem vagyunk a fájlcserén alapuló technológia ellenségei. De az előadóknak dönteniük kell: ingyenesen terjedjen a zene, vagy inkább ők is részesedjenek az eladásokból."

Igaz, a zenészek meglehetősen megosztottak a kérdésben. Főleg a független előadók érzik úgy, hogy a fájlcserélő hálózatok kiegyenlítik azt a hátrányt, amit az egyenetlen hivatalos terjesztés jelent számukra. Jeff Tweedy például, a Wilco frontembere rövidlátónak bélyegezte a döntést. "Szomorú, hogy a legfelsőbb bíróság liberálisai és a konzervatívjai is ennyire egyetértenek egy olyan döntésben, amelynek kizárólag üzleti előnyei vannak, míg a kultúra szempontjából kifejezetten káros" - háborgott Tweedy, aki egyébként újabban kereskedelmileg is sikeres zenekarával, mégis arra buzdítja a rajongókat, hogy terjesszék interneten a Wilco dalait már hónapokkal a megjelenés előtt is.

Janis Ian, egy dalszerző-énekesnő is bírálta a döntést, mondván, hogy "elvágja a siker felé vezető utakat, főleg a kezdő zenekarok esetében".