A Live 8 után már a politikusoknál a labda

Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő megakoncertjét követően már a politikusokon a sor, hogy megfogadják a Live 8 szervezőinek és fellépőinek tanácsát és elengedjék a legszegényebb afrikai államok adósságát a szerdai G8-csúcson. A tíz helyszínen összesen egymilliónál is több néző előtt a legnagyobb sztárok léptek fel július 2-án.
Vágólapra másolva!

A Live Aid "megszülése" után Live 8-at is megszervező Bob Geldof minden idők legnagyobb showjaként harangozta be az eseményt, és ezzel valóban nehéz is vitatkozni, hiszen ekkora koncertre, ennyi helyszínen, ennyi résztvevővel (és köztük ennyi nagy névvel) még nem volt idáig példa.

Persze a szuperrendezvény csak akkor minősíthető hivatalosan is sikeresnek, ha a G8 csúcstalálkozó résztvevői a szervezők és a fellépők által javasolt intézkedéseket is megteszik: elengedik a legszegényebb afrikai államok teljes adósságállományát, továbbá kereskedelmi könnyítéseket hoznak és komoly összegű segélyt nyújtanak Afrikának.

Az eseményen nemcsak zenészek jelentek meg, hanem Nelson Mandelától Bill Gatesen át Brad Pittig vagy David Beckhamig egy sereg közéleti személyiség is jelezte részvételével elkötelezettségét az ügy iránt. A londoni koncert "meglepetésvendége" pedig Kofi Annan ENSZ-főtitkár volt, aki meghatottan jelentette ki a Hyde Park közönsége előtt: "Valójában most egyesültek igazán a nemzetek. Az egész világ összegyűlt, hogy kifejezze szolidaritását a szegényekkel."

A koncertsorozat az egyedüli ázsiai G8-tagállamban, Tokióban kezdődött, ahol azonban a vártnál kevesebben, csak tízezren jelentek meg, annak ellenére, hogy Björk például két év óta most lépett színpadra először. Utána a dél-afrikai Johannesburg és a dél-angliai Cornwall afrikai előadói léptek a színpadra, majd szép sorban az európai helyszínek: Párizs mellett a versailles-i kastélynál százezren, a római Circus Maximusban kétszázezren, míg a berlini Brandenburgi-kapu előtt százötvenezren nézték a sztárfellépőket.

A kanadai Barrie városában 35 ezren gyűltek össze, míg a Vörös téren is több tízezer moszkvai láthatott koncertet, pedig húsz éve alig volt olyan, aki egyáltalán tudott volna a Live Aidről.

Londonban a várakozásoknak megfelelően kétszázezren figyelték a színpadot, ahol a U2, Madonna és a Coldplay fellépése mellett azt várták a leginkább, hogy 1981 óta először játsszon újra a klasszikus felállásban a Pink Floyd.

Forrás: Red Dot

A philadelphiai Museum of Modern Art előtt ugyan nem gyűlt össze a várt egymillió néző, de így is sokan nézték a koncerteket, ahol a műsort vezető Will Smith a közelgő amerikai ünnepre és a Függetlenségi Nyilatkozatra utalva "declaration of interdependence"-nek ("egymástól függőségi nyilatkozat") nevezte az eseményt.

A Live 8 tehát elérte, amit első lépésben vállalt: felhívta a világ közvéleményének figyelmét a problémára. Ahhoz természetesen kevés a szervezők rendelkezésére álló eszköz, hogy a G8 találkozót közvetlenül is befolyásolni tudja, mindenesetre a koncertsorozat már biztosan a történelem része lesz, akárcsak a Live Aid tette húsz évvel ezelőtt.

A világ vezető tévéállomásaihoz hasonlóan a Magyar Televízió is közvetítette a Live 8-et. A 18 év felettiek 42,9 százaléka, azaz közel 3,4 millió fő kapcsolt legalább 1 percre a műsorfolyamra. A 18-49 évesek körében is nagy volt az érdeklődés: 34,7%-uk (1 572 811 fő) látott legalább egy percet a jótékonysági adásból.