Szerzők egymás között

Vágólapra másolva!
Az, hogy az író, énekes, tudós - egyszóval a szellem embere - mit olvas, több szempontból is érdekes lehet. Megtudhatjuk, hogy mi a divatos és mi az örök - folyamatosan táguló-szűkülő halmazok -, kifürkészhetjük, hogy kedvenc regényünk szerzője mit ajánl nyugodt szívvel, s derülhetünk, hogy nocsak, hiszen az nekünk is kedvencünk volt. S a könyvek mögött persze most is ott van az ember: a címeket böngészve muszáj észrevennünk Popper Péter és Csányi Vilmos széles látókörét, Spiró György szláv elkötelezettségét, Vámos Miklós latin-amerikai elvágyódását vagy Zsédenyi Adrienn finom lelkivilágát. Játsszon velünk, és most akár meg is nyerheti a hírességek kedvenc könyveit!
Vágólapra másolva!

"...Tételezzük fel, hogy egy jól olvasó ember negyven éven át hetenként egy könyvet olvas el. Ez évente ötvenkét könyv. Tíz év alatt: ötszázhúsz. Negyven év elteltével: kétezer-nyolcvan. Szakma és szépirodalom összesen. Ha felületes, a sűrűn telenyomott oldalakat, ahol kevés az új bekezdés, átlapozza - csak tudni akarom, mi lesz a vége -, így élete során kezébe vehet három-négyezer könyvet. S a világon évente több mint egymillió különböző könyv jelenik meg.

A művelt ember tehát megválogatja, amit olvas. Nem tömi tele a fejét ostobaságokkal, mert tudja, hogy a megjelent könyvek nagy részét nem érdemes elolvasni. A jó könyvek rólunk szólnak. Megmutatják, hogy kik és mik vagyunk, s hogy mivé kellene válnunk. Vagyis hogyan kellene élnünk a világban.

Amiket én ajánlok, azok jórészt valaha sikerkönyvek voltak. Egy részük ma is az. Mások kimentek a divatból, elfeledkeztek róluk. S vannak közöttük olyanok is, amelyekért csak néhányan rajongunk - de maradandó hatásuk volt a lelkünkre! Mert hiszen erről van szó: a könyveknek nagy szerepük volt abban, hogy olyan lettem, az lettem, aki vagyok.

Erről számolok most be azoknak, akik elfogadnak engem, mert meg akarom osztani velük szellemi örömömet - és azoknak is, akik elutasítanak, intő tanulságul: legyenek óvatosak olvasmányaikban.

Ez az a harminchárom könyv, amit magamban hordozok és állandóan újraolvasok. Csak harminchárom? Dehogy! De mégis ők formáltak engem leginkább Popper Péterré. Bűnük vagy érdemük? Nem tudom.

Nézegetem a harminchárom könyv listáját. Csak azért harminchárom, mert ez olyan jól hangzó szám - még áttekinthető, és én is harmincháromban születtem. Szégyelljem magam?

A listából hiányoznak az orosz klasszikusok, Tolsztoj, Csehov, Gogol, Gorkij neve nem kerül elő, sehol sincsenek a franciák, Balzac, Zola, Stendhal, Maupassant, Hugo, Martin du Gard, Maurois, Mauriac... nem idegesítem magam tovább! Igenis, nincsenek benne, mert fütyültem a hivatalos irodalomértékelésekre.

Megtettem. Köszönöm."

Popper Péter legkedvesebb könyvei:
Márai Sándor: Béke Ithakában
Thomas Mann: A varázshegy; József és testvérei
Szerb Antal: A királyné nyaklánca; Utas és holdvilág
Füst Milán: A feleségem története; Hábi-Szádi küzdelmeinek könyve
Alan Alexander Milne: Micimackó; Micimackó kuckója
Karácsony Benő: Napos oldal; A megnyugvás ösvényein
Jaroslav Hasek: Svejk
John Steinbeck: Lement a hold
dr. Utrius Pál honvédbaka hátrahagyott írásai
Eric Knight: Sam Small csodálatos élete
Graham Greene: Utazások nagynénémmel
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Jacob Wassermann: Christian Wahnschaffe
Saul Bellow: Henderson, az esőkirály
Nikosz Kazantzakisz: Zorbász, a görög
Max Frisch: Stiller
Axel Munthe: San Michele regénye
Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
William Somerset Maugham: Az ördög sarkantyúja
Jókai Mór: Szeretve mind a vérpadig
Shalom Asch: A názáreti
Dante Alighieri: Isteni színjáték
Szathmári Sándor: Kazohinia
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Jerome David Salinger: Franny és Zooey
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában
Vas Gereben: A nemzet napszámosai
Franz Werfel: Halljátok az igét

Popper Pétertől jelenleg kapható:
Ők - én vagyok
Az Istennel sakkozás kockázata
Az önmagába térő ösvény
Ember díszletek nélkül
Fáj-e meghalni?
Gázláng
Lélek és gyógyítás