Augusztus másodikán Csokonai Kanyarónéját nem szabad kihagyni, mert a groteszk, már-már abszurditásba áthajló szórakoztató darab kíméletlen szatírával közelít az emberi, társadalmi problémákhoz. Taliándörögdön David Yengibarjan tangóharmonika-művész koncertje az igazi csemege, hiszen Astor Piazzolla-feldolgozások és az ifjú örmény zenész saját szerzeményei egyaránt elhangoznak.

A kicsit keményebb stílusra vágyóknak viszont Monostorapátiban a helye az ős-Bikini koncertjén, melyben ugye "a nemzet csótányának" kikiáltott Nagy Feró is tevékenyen részt vállalt annak idején. A Bikini után pedig egy mára szintén legendássá váló zenész, az LGT tagja, Karácsony János válogat szólólemezeinek dalaiból.

A hét két középső napján, szerdán és csütörtökön többek között Ferency György és a Racka Jam szórakoztatja a Monostorapátiban összegyűlteket, vidám, a rhytm'n'blues, a magyar népzene, a hiphop és a funky keverékéből összegyúrt zenéjével. Szintén különböző zenei stílusok egyesítéséből született meg az Ando Drom volt énekesnőjének, a Taliándörögdön fellépő Juhász Micura Mónikának Mitsoura elnevezésű produkciója, mely a keleti, elsősorban indiai, a cigány, a magyar népzene, kisebb mértékben a dzsessz és az elektronikus zene elemeit gyűjti egybe érzékeny, de tüzes dalaiban. A világszínvonalú produkció jelentős sikereket ért el külföldön és Magyarországon egyaránt, még Peter Gabriel világzenei kiadójának érdeklődését is felkeltette.

A kapolcsi Gástya-árok színpadán mindkét nap Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményének színpadra alkalmazott változatát játssza a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, mely a családból való kiszakadásról és az egyén útkeresésről szól.

Augusztus negyedike péntek elhozza a pulai Bárka színpadra Cseh Tamást, aki 34 éves pályafutásának legjobb dalait énekli el csöndesen, üldögélve. A taliándörögdi Hantvető világzenei színpadon azonban valószínűleg mindennek ellenkezője fog történni, mikor a Boban Markovic Orkestar szerbiai rezesbanda színre lép. A Kusturica-filmekből, és Boban cédéiről ismert slágerek garantáltan mindenkit megmozgatnak. Csakúgy, mint azoknak a rekeszizmát, akik Kapolcson inkább Moliére Scapin furfangjai című vígjátékát választják, amelynek végén ugyan meghal a főhős, ám az emberi kapcsolatok és a szenvedélyek hullámzása mindvégig táplálja a komikumot.

Forrás: [origo]

Az utolsó hétvégére ismét besűrűsödnek a programok elsősorban a jó koncertekben van nagy kínálat. Augusztus 6-án szombaton Kapolcson Dés László lép fel legújabb Utcazene című dzsesszalbumának dalaival. Taliándörögdön az Anima Sound Systemből nemrég kivált Prieger Szabolcs új zenekara, a Popartmarket mutatkozik be. A Hangvető színpadon az Almanach című albumért Fonogram-díjra jelölt Makám együttes lép föl, akik külföldön is egyre népszerűbbek, hiszen egy számuk felkerült az angol Froots magazin augusztus-szeptemberi számának cédémellékletére. Pulán a hosszú idő után tavaly összeállt Európa Kiadó ad koncertet, akik a nyolcvanas évek underground zenéjének meghatározó alakjai voltak.

A fesztivál utolsó napján azok is megnézhetik Moliere és Csokonai Vitéz Mihály darabjait, akik eddig lemaradtak róla, hiszen mindkettőt megismétlik. A kapolcsi dzsesszszínpadon a Kubából származó, néhány éve már Magyarországon élő Elsa Valle énekesnő lép fel, aki a tradicionális és kortárs kubai éneklési stílusokat keveri. Hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankolikus és robbanékonyan improvizatív. Szintén kitűnő hanggal van megáldva a nagy mesemondó és nótafa Berecz András, aki annak ellenére, hogy Budapesten született, rendkívül ízesen beszéli az összes magyar nyelvjárást. Pulán a népmesék világába kalauzolja el a hallgatókat, amelyekben sokszor tág teret hagy saját képzeletének és rögtönző képességének is.

Forrás: [origo]

Aki el szeretne látogatni a fesztiválra, idén elég olcsón teheti meg, ugyanis a tíz napra érvényes Völgybérlet ára tízezer forint, a napijegy ezerötszáz, míg a hétvégi jegy (július 29-31. illetve augusztus 5-7.) négyezer forintba kerül. A Völgyben nincs kiegészítő jegy, a napijegy az öt falu aznapi összes rendezvényére érvényes. Hatéves kor alatt a programok ingyenesek, ám az idősebb látogató is ingyen napijeggyel gazdagodhat, ha vért ad.