Az erdélyi Sóvidék

2005.08.01. 13:49

Parajd község Szováta és Székelyudvarhely között, a 13B számú országút mentén fekszik. Több szempontból is híres település, amely az erdélyi sóbányászat központjává vált. A parajdi sót már a XV. századtól "székely sónak" nevezték. E sótelep Európa egyik legnagyobb tartaléka, Erdély gazdaságának kifogyhatatlan forrása: 1,2 x 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú, 2700 m mélységbe gyökerező kincsesláda. A kitermelés jelenleg is folyik, mintegy 600 tonna sót hozva felszínre naponta.

A sóbánya felhagyott aknái nyitva állnak a látogatók számára. A látogatási időtartama egy óra, a bányavállalat autóbuszai szállítják a mélybe az érdeklődőket. Szezonban 2500-3000 személy is megfordul naponta a bányatermekben, ahol játszótér, ökumenikus kápolna, büfé, múzeum stb. található.

Forrás: [origo]

Az asztmától, légúti betegségektől, allergiától szabadulni vágyók kúraszerűen használják a sós levegő gyógyhatását. A bánya aknái 160 méterrel nyúlnak a felszín alá, ahol a légnyomás 730 mbar és a hőmérséklet kb. 15 Celsius-fok, a páratartalom pedig 60%. A kezelési időtartam általában 4 óra felnőtteknek, de ez változhat a betegségtől függően. Orvosi tanácsadás működik a felszíni vagy a bányában lévő rendelőkben.

A bánya hétfőtől szombatig 9-19, vasárnap 9-16 óra között látogatható. A busz igény szerint indul, minimum 25 személlyel. A látogatási jegyek ára felnőttek számára 12 lej, 3 éven felüli gyerekeknek pedig 6 lej. A 3 éven aluli gyerekeknek ingyenes a látogatás.

A parajdi szabadtéri sósfürdő a bánya bejáratától 200 m-re, a Sóháta északi lábánál található. Vize nagy töménységű sós víz, enyhén kénes-kálciumos és lítiumos, mozgásszervi-, nőgyógyászati- és bőrbántalmak kezelésében ajánlatos. A medence melletti épületben június elejétől október közepéig gyógyító kádfürdőkúrát lehet venni (ehhez orvosi igazolásra van szükség, amit a helyi orvostól be lehet szerezni).

Aki otthon tovább szeretné folytatni valamilyen mértékben a kúrát, az utcai üzletekben kénes-jódos gyógyfürdősót vásárolhat, továbbá habzó fürdősók, apró szemcséjű őröltsó, ipari darabsó, sópasztillák, tégla és korong alakú nyalósó, sófaragványok, sópárologtatók és egyéb sótermékek is kaphatók. A fürdőn naponta 9-21 óra között vehetünk részt, felnőttek 6 lej, gyerekek 3 lej ellenében, egy kádfürdőjegy ára pedig 6 lej.

A parajdi borvizek 2600 m mélyről törnek a felszínre, melegek, és sok oldott anyagot tartalmaznak (280 g só/liter), ezeket is gyógyhatásuk miatt fogyasztják.

Parajdon töltötte gyermekéveit Áprily Lajos (1887-1967) költő, akinek tiszteletére emlékházat rendeztek be.

A faluban ma is élnek bizonyos népszokások, így az Illés (farsang) temetése, hesspávázás pünkösd másodnapján, húsvéti zöldág. Minden év szeptemberében rendezik a nemzetközi töltöttkáposzta-fesztivált.

A turistáknak a fent említetteken kívül lehetőség nyílik gombászásra, gyógynövény-gyűjtésre, áfonyaszedésre és horgászatra, valamint ismerkedésre a helybéli székelykapu-készítők nagymestereivel.

Parajdtól egyórás sétára található Erdély egyik legszebb és legérdekesebb természeti ritkasága, a Sószoros és a Sószakadék, ahol jellegzetes sókarsztjelenségeket figyelhetünk meg. Egyedi látványként a föld felszínéből kiálló fehér sósziklák, kisebb-nagyobb sóbarlangok, sókarfiolfelületek bűvölik a látogatót. A sóháta tetején pedig dolinák és tölcsérek figyelhetők meg, melyeket a víz által kimart üregek behorpadásai alakítottak ki. A szoros környékén a vörös sóvirág (Salicornea herbacea) jelzi a hatalmas sótömeg közelét.

Parajdról Gyergyószentmiklós felé indulva 5 km-es autózás és 2-3 órányi séta után megtaláljuk a gyönyörű sziklaalakzatokkal körülvett Vártetőt, ahol egykor Rapsóné vára állt. A néphit szerint Rapsóné, aki nagyon gazdag asszony volt, vasárnaponként Kolozsvárra járt szentmisére. Mivel az utak nagyon rosszak voltak, megegyezett az ördöggel, hogy építsen neki nagyon jó és hamar járható utat, két hegy arany és egy völgy ezüst fejében. Az ördög állta a szavát, pillanatok alatt megépült a bejárható, kitűnő út, viszont amikor fizetségre került sor, a ravasz Rapsóné rakott egy-egy aranyat a két mellére és egy ezüstöt a két melle közé, így teljesítve ígéretét. Erre az ördög mérgében szétrombolta az utat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK