Az erdélyi Sóvidék

2005.08.01. 13:49

A 13A műút mellett, Szovátától 18 km-re, Parajdtól 11 km-re, Székelyudvarhely felé haladva találjuk az egyetlen székely falut, ahol "minden ember itt vagy fazakas, vagy sendelly csináló" (Teleki József).

A Szakadát-patak bal partján található agyag (szürke pala) képezi a fazekasság kitűnő alapanyagát. A korondi kerámia jellegzetes színeiről (fehér alapon zöld, sárga, barna és szász hatásra kék minták) és motívumairól (indaleveleken álldogáló madárka, díszes virágformák stb.) ismert.

A falu más foglalatosságokról is híres, mint például a taplókészítés, szénégetés, famegmunkálás és kereskedelem. Mindezen munkákat és Székelyföld többi részéről származó népművészeti tárgyakat bőséggel megtaláljuk a házak elé kirakodók kínálatában.

Forrás: [origo]

Közvetlenül Korond határában, Árcsófürdőn láthatjuk a sóskutat, a forrásüledékeket és a borvízforrásokat. Itt szokták megszervezni minden augusztus első hétvégéjén az árcsói kerámiavásárt, ahol a korondi népművészek és keramikusok hatalmas méretű kirakodóvásárt rendeznek. A Cseredombi-forrás vasas sósvíz, amelyet asztali vízként, de vízhajtószerként, bélrenyheség és gyomorhurut gyógyítására is használnak. A Diómáli-forrás a falu keleti végében van, gyógyvízként a vérszgénységet is enyhíti. A szőlőmáli gyümölcsösben fakad a Szőlőmáli-forrás, bikarbonátos, klóros, magnéziumos és kálciumos gyógyvíz.

Néhány hektárnyi földdarab Korond északi határában természetvédelmi terület, az egykori aragonitbányák helye, ahol aragonit és kalcittelérek, forráskövek, borsókövek, travertinlerakodások láthatók.

A Firtos és Tartod hegy közé eső Korond neve hun eredetű, jelentése: tündér lakta föld. Kétórányi sétával megközelíthető az 1601 m magas Firtos-hegyen az egykori Firtos vára, melynek falai már nem látszanak, de a várudvarban álló templom és kápolna maradványai felismerhetők. A legenda szerint a várat Firtos, egy szép és igen jó tündér építette. Ezt megirigyelte Tartod, gonosz tündértestvére és 77 ördöggel érkezve elszántan látott a vár lerombolásához. Elsőnek egy fundamentumkövet szedett ki, amit rászúrt egy vasrúdra, és épp Korond fölött repült vele, amikor egy villám elpusztította őt. A "likas kő" még ma is látható, Korondtól délre az országút mellett.

Korondon különféle rendezvényeken, népünnepélyeken is részt vehet a látogató, amennyiben az időpont is megfelel: sörfesztivál (július), Jézus Szíve búcsú ünnepe, Fúvószenekarok találkozója (szeptember), Szüreti bál (szeptember-október). Különlegességként külföldi vadászoknak szerveznek programokat, és horgászati lehetőséget biztosítanak havasi pisztrángra.

Ábrahám Gizella - Ábrahám Tibor (Kolozsvár)

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK