A Green Day és a rockzene nyertek a díjátadón

Vágólapra másolva!
Nyolc kategóriában indult, és abból hetet meg is nyert a Green Day az MTV idei videoklip-gáláján. Az előzetes várakozásoknak megfelelően tehát a pop-punk szupersztárokról szólt a díjkiosztó, de rajtuk kívül azért Missy Elliott, a Gorillaz vagy a Killers is gazdagodott egy-egy díjjal. A félelmekkel ellentétben a Katrina hurrikán nem veszélyeztette a bulit, viszont Suge Knightot lábon lőtték, emellett már eltörpül az a hír, hogy P. Diddy elhagyta a nevéből a P betűt.
Vágólapra másolva!

Az elemzők közül többen is a rockzene diadalaként értékelték az idei MTV Video Music Awardsot, amely az utóbbi években rendszerint a hiphop, az R&B és a mainstream pop jegyében telt. Idén azonban ismét a gitároké lett a főszerep, köszönhetően egyrészt a Miamiban megrendezett díjkiosztón domináló Green Day-nek, másrészt a fellépők között is a Coldplay és a My Chemical Romance szereplését előzte meg nagyobb érdeklődés, és a főbb kategóriákban is rockelőadók diadalmaskodtak. Az egyedüli kivétel ez alól a hiphop tavalyi felfedezettje, Kanye West volt, aki a legjobb férfi-előadói videó díját vitte haza a Jesus Walks című dalához készült klipjével.

"Jó tudni, hogy a rockzenének míg mindig helye van az MTV-n" - mondta maga a Green Day frontembere, Billy Joe Armstrong is. A kaliforniai trió, amely már több mint tíz éve jelen van a nemzetközi rockmezőnyben, a legtöbb díjat (hétből hatot) a Boulevard Of Broken Dreams klipjének köszönhetően söpörte be. A Green Day egyetlen kategóriában veszített csak: a legjobb művészeti rendezést Gwen Stefani What You Waiting For?-ja kapta.

A további főbb rockzenei díjazottak közé tartozik még a Killers, amely a legjobb új előadó díját kapta a Mr. Brightside-ért, továbbá az MTV2 különdíját nyerő Fall Out Boy zenekar, amelynek énekese azonban a My Chemical Romance klipjét, a Helená-t tartotta volna igazságos győztesnek.

Két-két díjat nyert az American Idol-győztes Kelly Clarkson, továbbá Missy Elliott, a Gorillaz és Gwen Stefani is. A show házigazdája Sean Coombes volt, akit még Puff Daddyként ismert meg a világ, az utóbbi években viszont már P. Diddyként mutatkozott be mindenkinek, végül pont a díjkiosztó idején jelentette be, hogy a P betűt is elhagyja nevéből, így ezentúl már csak Diddy, és mindezt jelentős csinnadrattával ünnepelte meg: a táncosokkal, tűzijátékkal bevonulása a legtöbb sztárvendég produkcióját lepipálta.

A gála rengeteg fellépője közül kiemelkedett a visszatérő MC Hammer, aki a U Can't Touch This című 15 éves slágerét énekelte el újra, ám az igazi meglepetést az a pisztolygolyó jelentette, amit Suge Knight kapott a lábába Kanye West díjátadó előtti bemelegítő partiján. A rosszéletű rapmogul életét nem veszélyeztette a merénylet, de a gálát egy kórházban volt kénytelen eltölteni.