Csíkszereda és Csíksomlyó

Vágólapra másolva!
Sorozatunk ez alkalommal a Székelyföld szívébe kalauzolja el az érdeklődőt. A Csíki-medencében lehetünk részesei a székelyek legnagyobb ünnepének, a pünkösdi búcsúnak, megcsodálhatjuk az Ezer Székely leány találkozóját - de jégkorong-mérkőzéseket is láthatunk, és itt ihatjuk az ország legjobb sörét.
Vágólapra másolva!

Csíkszereda a Keleti-Kárpátokban, a Hargita-hegység és a Csíki-havasok közötti Csíki-medence középső részén, az Olt-folyó bal partján fekszik. A medence zártsága miatt az évi középhőmérséklet mindössze 5,9 Celsius-fok. A várost főként fenyőerdők határolják, amelyekben a hiúz és a siketfajd mellett a barnamedve is előfordul.

A város egyetlen igazi műemléke, történelmi nevezetessége az építője - gróf Hidvégi Mikó Ferenc - nevét viselő Mikó vár. A főúri várkastély a Gyimesi-szoros felől betörő csapatok elleni védekezés céljából épült 1623- 1631 között neoreneszánsz stílusban. Az 1661-es tatárjárás idején azonban nagyrészt elpusztult, újjáépítése Károly császár megbízásából a 18. század elején történt. Ezt követően a várat inkább kaszárnyának használták, 1764-ig a császári csapatok laktanyája, 1849-ig pedig a székely gyalogezred táborkarának székhelye. 1970-ben restaurálták, területén jelenleg a Megyei Könyvtár történelmi részlege, a Ferenc-rend könyvtára, a Dokumentációs könyvtár és a Csíki Székely Múzeum osztozik. Az utóbbiban több állandó és időszaki kiállítás is található, például a csíki népviseletet bemutató babagyűjtemény, népi mesterségek és fegyverek kiállítása, székely kelim-szőnyeg-, könyvművészeti, helytörténeti, természetrajzi, egyházművészeti kiállítás.

A vár mögötti kertben székelykapukból és csíki tájházakból álló falumúzeumot hoztak létre. Keddtől vasárnapig 9-től 17 óráig látogatható, a belépőjegy ára 5 lej. A várudvarban minden év július elején megrendezik a Régi Zene Fesztivált, a további nyári hónapokban pedig a Csíkszereda napja rendezvényt és a Csíkszeredai nyár programjait.

Forrás: [origo]

A Mikó vár

A Márton Áron Római Katolikus Főgimnázium a város egyik legszebb szecessziós épülete (jobbra), 1909-1911 között épült, nevét egykori diákjáról, Márton Áron erdélyi püspökről kapta, akinek mellszobrát a Főgimnázium előtt láthatjuk. 2001-ben nyílt meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amely lehetőséget ad arra, hogy a jövőben a város az egyik székely kulturális-szellemi központ legyen. A város egyik jelképe a Vákár Lajos műjégpálya, ahol évente országos jégkorong bajnokságot szerveznek, de volt már itt világbajnokság is. Síelésre és korcsolyázásra is találunk Csíkszeredán lehetőséget, a várost méltán nevezik a téli sportok hazájának. 1999. szeptemberében nyitotta meg kapuit Csíkszereda Önkormányzati Színháza.

Különböző stílusú épületeket találunk Csíkszeredán. Az egykori vármegyeházát, a jelenlegi Polgármesteri Hivatalt 1886-ban építették eklektikus stílusban. A város legrégebbi egyházi épülete az 1758-ban készült barokk Római Katolikus Plébániatemplom. A Törvényszék épületét 1892-ben adták át, eklektikus stílusú. A klasszicista General Kommando épülete 1786-ban készült el. Az Ortodox templom a város régi központjában, a Vártér közelében található, 1929-1935 közötti neobizánci stílusú. A Petőfi Sándor és a Körösi Csoma Sándor utca sarkán találjuk a szecessziós Vigadót, amely 1904-ben épült. A görög katolikus templomot 1930-ban építették Berek Ferenc csíkszeredai építész tervei alapján modern stílusban, ma ortodox templom.

Forrás: [origo]

Sétány a belvárosban