Riszájkling: újra Rapülők

Vágólapra másolva!
Ha Berkes Gábor, Geszti Péter és Szentmihályi Gábor neve szerepel egy sajtótájékoztatóra szóló meghívón, akkor valószínűsíthető, hogy ehhez a régóta megszűnt Rapülők együttesnek lehet valami köze. Most sem történt másképp, és ennek eredményeként január 21-én az érdeklődők újra megnézhetik a Budapest Sportarénában, hogy azóta jobban áll-e Gesztiéken a baseballsapka. És még egy csomó mást is, előtte viszont nyerhetnek polót is.
Vágólapra másolva!

Vannak néhányan, akik maguknak követelik a rap műfaj magyarországi meghonosítását. Közöttük az egyik legöntudatosabb ezen a téren a Rapülők volt, és bár kétségtelenül nem Geszti Péter volt az első, aki ritmusos alapokra szövegelt a Kárpát-medencében, mégis az őt, Berkes Gábort és Szentmihályi Gábort felvonultató trió volt az első nálunk, amelyik vállaltan ezt a stílust játszva lett népszerű.

Az már egy másik kérdés, hogy a Rapülőkben mi közös volt a klasszikus hiphop-előadókkal, fogalmazzunk inkább úgy, hogy rap-elemeket is felhasználó popzenekar volt, és mint ilyen, rendkívül sikeres. Geszti, aki korábban az Első Emelet szövegírója volt, két volt "emeletes" kollegájával alapította meg a Rapülőket, és noha állításuk szerint csak amolyan bohóckodásnak szánták, mégis a kora kilencvenes évek legnagyobb durranása lett. Sőt, a rendszerváltás után évek talán legprofibb koncertsorozatát is ők adták országos turnéjukon.

Az együttes kétéves, 1992-től 1994-ig tartó pályafutása alatt a kiadott két albumból (Rapülők, Rapeta) összesen csaknem félmillió darabot adtak el, és még ahhoz is volt erejük, hogy idejében szálljanak ki. Az UtolSHOW elnevezésű koncert négy egymás utáni alkalommal töltötte meg a Budapest Sportcsarnokot 1994 januárjában, s az együttes slágereit (Nem adom fel, Áj lav ju, Zúg a Volga, Holiday Rap stb.) a mai napig játsszák a kereskedelmi rádiók.

Azóta magáról a Rapülők együttesről nem sokat hallani, míg a tagok egyéni karrierjeit mindenki figyelemmel követhette: Gesztiét még az is, akit a legkevésbé sem érdekel a popzene, míg Berkes az Emberek tagja lett, és mellette a Baby Sisters vagy éppen Császár Előd karrierjét egyengette producerként. Szentmihályi megnyitotta az ország első teljesen digitális hangstúdióját, és ugyancsak producerként dolgozott, egyebek között Auth Csilla vagy a Bon Bon lemezein.

Rapülőkről pedig szó sem esett, még abban a meghívóban sem, amelyben Geszti, Berkes és Szentmihályi a sajtó munkatársait invitálták meg "egy nem mindennapi sajtótájékoztatóra": "A Budapest Sportaréna küzdőterén várunk, mert a térre bizony nagy szükség lesz. A részletekről egyelőre nem árulhatunk el semmit, de érdemes helyet hagynod az általad képviselt médium felületein, mert olyan eseményről lesz szó, melyet ebben az évezredben először és utoljára láthatsz."

Ennek ellenére senkit sem ért váratlanul, hogy az Arénában már minden a Rapülőkre hajazott, a stewardessnek öltözött hostesslányoktól kezdve a küzdőtér közepére kitett pódiumon levő repülőülésekig. Aztán a színfalak mögött feldübörgött egy sportrepülőgép motorja, amely a pódiumhoz gurult, fedélzeten a három Rapülővel, hogy minden, addig tisztázatlan kérdésre választ adjanak.

Így megtudhattuk, hogy a zenekar a csúcson hagyta ugyan abba annak idején, ám most egy újabb csúcs megmászásának lehetősége hozta ismét össze a tagokat, ami nem más, mint a Rapülők-örökség "újrahasznosítása". Igen, ők maguk használták ezt a kifejezést, illetve ennek magyarított angol változatát, a "riszájkling"-ot. Ez tehát szándékuk szerint nem nosztalgiakoncertet és besztofválogatást jelent, hanem a kor kihívásainak megfelelő produkciót.

A Rapülők ígérete szerint tehát 2006. január 21-én világszínvonalú show-t láthat majd a közönség a Budapest Sportarénában, és ezzel egy időben jelenik meg egy CD is, amely tucatnyi régi Rapülők-szám újrahangszerelt verzióját tartalmazza majd, ráadásul különböző zenei stílusokban, a grunge-tól a reggae-ig.

A produkcióban részt vesz majd seregnyi sztárvendég is, így például Somló Tamás vagy Szulák Andrea, és a régi Rapülők-vokalisták is, akik közül azóta Auth Csilla vagy Tunyogi Orsi például már szólóénekesnőként is ismertek.

A koncertre lehet majd jelentkezni táncosnak is - a három legügyesebb vállalkozó ott lehet majd a Megasztárból ismert koreográfus, Seres Attila által betanított tánckarban. Akinek pedig ez a lehetőség nem adatik meg, még mindig beleszólhat a koncertbe, hiszen a helyszínen majd sms-ben lehet szavazni a kívánt ráadásszámokra.

Nyerj Riszájkling polót! Rapülők-játékunkban két férfi és két női polót sorsolunk ki azon olvasóink között, akik tudják a választ az alábbi kérdésre: melyik mai zenekar énekese a Rapülők korábbi vokalistája, Szolnoki Péter? A helyes megfejtéseket szeptember 21-ig a [email protected] címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Rapülők.