Szeretet, vágy, emberi kapcsolat

Vágólapra másolva!
Feldmár András, a reformnézeteket képviselő kanadai-magyar pszichológus szeptember 27-én és 28-án előadást tart a BME-n. Az előadások a tavalyihoz képest most szélesebb közönségnek szólnak, és az emberi érzelmek és vágyak körül forognak. Játsszon velünk és nyerjen belépőt az előadásokra!
Vágólapra másolva!

A tavalyi előadások sikere miatt idén két előadásra kérték fel Feldmár András pszichológust: Szerelem, vágy, akarat és szex címmel szeptember 27-én és Valóság, képzelet, nyelv és emberi kapcsolat címmel szeptember 28-án este fél nyolckor beszél majd a Budapest Műszaki Egyetemen. A reformnézeteiről ismert pszichológus mindkét előadás alkalmával szélesebb közönséget szeretne megszólítani, de nem az 1992-es debreceni előadássorozat és A tudatállapotok szivárványa megsimétlésére kell számítanunk.

A matematikusból lett pszichoterapeuta az 1960-as évek végétől kezdve dolgozott klinikai pszichológusként Vancouverben, és itt ismerkedett meg R. D. Laing skót pszichiáterrel, az antipszichiátriai mozgalom egyik képviselőjével. Divided Self című könyve az egyik legfontosabb, skizofréniáról szóló mű. A vele való találkozás és a kialakuló barátságuk olyan nagy hatással volt Feldmárra, hogy Londonba költözött, és Laing tanítványa lett.

1975-ben visszatért Kanadába, és privát praxist indított, amit még ma is gyakorol, de az azóta eltelt több mint harminc évben rendkívül szerteágazó tevékenységet végzett: figyelemre méltó eredményeket ért el pszichotikus betegek pszichoterápiájával, de előszeretettel foglalkozik gyerekekkel, családokkal, csoportokkal és különböző közösségekkel is.

Feldmár oktatóként is elismert, és az utóbbi években egyre több időt töltött pszichológusok és pszichiáterek továbbképzésével. Előadásokat és workshopokat tartott Kanada, az Egyesült Államok és Anglia több városában, valamint európai városokban, közöttük Debrecenben és Budapesten is pulpitusra lépett. Nem megszokott stílusa és mondanivalója az őt gyakran támadó pszichiáterek mellett alkotókra is hatással volt: 2002-ben Fliegauf Benedek Van-e élet a halál előtt? címmel portréfilmet forgatott róla.

A szeptember végi előadásokat az a Soteria Alapítvány szervezi, amely Feldmár inspirálására jött létre 1995-ben. Az alapítvány mentális problémával küzdő embereknek nyújt segítséget. A tízéves születésnapi rendezvénysorozat egyik célja, hogy a Feldmár András által képviselt eszméket többen megismerjék.

Feldmár András: Szerelem, vágy, akarat és szex; Valóság, képzelet, nyelv és emberi kapcsolat - BME, szeptember 27-28.