Őszi kultúrgalopp

2005.10.11. 12:47

Újra a kortárs művészeteké a főszerep Budapesten: ahogy már megszokhattuk, az október 14. és 23. között zajló Budapesti Őszi Fesztivál keretében több eseményen vehetünk részt, mint máskor egész évben. A fesztivál átlagban napi tíz-tizenöt programot kínál, melyek közül nem egy külföldi vendégek részvételével zajlik - egy képzeletbeli útvonalterv összeállításánál tehát muszáj szelektálni. A kellemetlen rostálás feladatát olvasóink helyett magunkra vállaltuk: galoppozzon végig velünk a legérdekesebb programokon.

A több mint egy hétig tartó kortársművészeti seregszemle október 14-én délelőtt tizenegy órakor veszi kezdetét: a Budapesti Őszi Fesztivál nyitóprogramjaként megnyílik a PONT:ITT:MOST köztéri szoborkiállítás. A szervezők tervei szerint a fesztivál ideje alatt a város különböző pontjain mindenkinek lehetősége nyílik majd arra, hogy játékosan, elmerengve vagy épp interaktív módon egy kicsit más oldalról közelítsen a városhoz és a térhez, melyben élünk. A köztéri szoborkiállításon a hagyományos szobortól az ehető műalkotáson át a fogyasztói világ szokásait megkérdőjelező alkotásokig bármi felbukkanhat, és az már biztos, hogy aki akar, perzsaszőnyegen sétálhat az egyik metrófeljárónál.
Budapest közterei

Még ugyanezen a napon, vagyis pénteken látható az Ensemble Ictus multiprojektje az An Index of Metals című darab Georges-Elie Octors vezényletével. A Fausto Romitelli zenéje által ihletett videó-opera szoprán szólistára, zenekarra, multimediális vetítésre és elektronikára épül és feltett szándéka a "magas" és "alacsony" művészet határainak kérdőjelezése. Hogy ez hogyan sikerül, az kiderül október 14-én, este fél nyolckor a Mafilm III-IV-es műtermében.
Mafilm III-IV-es műterem (XIV., Róna u. 174.), október 14. 19.30

A megnyitó napja más meglepetéseket is tartogat még az érdeklődők számára. A svájci Gregor Metzger és Martin Zimmermann által koreografált Hoi garantáltan egyedülálló látványszínházi élményt ígér: a Dimitri de Perrot zenéjére készült darab ötvözi a klasszikus balett táncot a cirkuszi akrobatikával. Metzger, a klasszikus balettművész és Zimmermann pedig mint a francia Cirkuszművészeti Központ növendéke álmodta porondra semmihez sem hasonlító zenés színpadi vízióiját. A Hoi című darabjukban a két táncos-akrobata a színpad különlegesen összeállított, egyszerűnek tűnő fapallóit használva fel varázslatos, a konstruktivizmus képi világát idéző látvánnyá alakítja a színpadképet a Trafóban este nyolc órakor.
Trafó (IX., Liliom u. 41.), október 14., 20.00

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK