Vágólapra másolva!
A modern ír sztepptánc legújabb tehetségeinek legújabb műsorszámát csodálhatjuk országszerte október 22-től december 11-éig. Catherine Gallagher és tánccsapata, a Steps of the Celts több mint két hónapon át járja Magyarországot legújabb, The Irish Experience Dance Show címen futó műsorával, mely a világ számos pontján kivívta a közönség és a szaksajtó elismerését. A főszerepben Catherine és Michael Patrick Gallagher lélegzetelállító táncszólói, a tradicionális ír népzene és annak modern tánczenékkel kombinált változatai.
Vágólapra másolva!

Ha ír tánc, akkor már nem csak Michael Flatley, esetleg Jean Butler. A brit Gallagher nevet eddig ugyan a rockzenéhez kötöttük, lassan azonban ideje az ír sztepptánc megújulásával is azonosítani. Az ír Gallagher családban mindig is nagy hagyományai voltak a tánctanulásnak, a négy testvér mindegyike kisgyerekkora óta táncosnak készül. Catherine-t már ekkor őstehetségnek tartották, mozgástechnikája ma is teljesen egyedi a műfajban. Kilencéves is alig volt, amikor megnyerte a Ír Nemzeti Bajnokságot, azóta számos nemzetközi versenyen lett első.

Ma már mind a négyen az ír tánc élvonalába tartoznak: Michel Patrick nyolc évig volt vezető táncos a világhírű Riverdance-ben, ebből egy évig Catherine mellett, olyan kultikus helyeket jártak meg együtt, mint a londoni Hyde Park vagy a Dublin's Point Theatre. Másik két testvérük, Barry John és George Bernard szintén az elithez tartoznak, előbbi Las Vegasban a Lord of the Dance csapatában táncol.

Catherine lassan öt éve él Magyarországon, azóta tanítja húszfős csapatát, a Steps of the Celts néven futó táncos alakulatot. Nemrég alkotta meg és koreografálta az Irish Dance Experience produkciót, amely a világ szaksajtója szerint "úgy emeli az ír táncot egy újabb dimenzióba, hogy nem feledkezik meg annak hagyományairól".

Catherine éveken át táncolt eredeti reel és jig zenékre, ebben a műsorszámban ezeket saját ízlése szerint keverte a modern zenék hangzásvilágával, elsősorban dzsesszel, drumandbass-szel. Az előadás a megszokottal szemben nem egyetlen történeten, hanem több kisebb témán alapul, Catherine szerint azért, mert "ez nem történelemóra, hanem az ír sztepptánc megújulása". A főszerepet fivére, Michael Patrick Gallagher játssza majd, aki a szaksajtó szerint a "sztepptánc Leonardo DiCapriója", nem mellesleg kétszeres ír világbajnok. Ha ez nem elég meggyőző, vegyük hozzá, hogy szerepének koreográfiáját maga a nagy öreg, Michael Flatley alkotta meg.

Az ír sztepptánc legújabb csillagait két hónapon keresztül láthatjuk az ország nagyobb városaiban, mindenhol a helyi sportcsarnokban. A fentiek alapján világos: nem csak a klasszikus sztepp rajongóinak, hanem a modern tánczenék és egyáltalán az újdonságra vágyóknak is nagy izgalmakat ígér a Gallagher család legújabb produkciója. A turné október 22-én Szombathelyen indul, és december 11-én Debrecenben ér véget.

The Irish Experience Dance Show, október 22.-december 11., az ország tizenegy vidéki nagyvárosában