November 18-án ismét Budapesten, a Wigwam Rock Clubban koncertezik a brit folkpunk legendás csapata, a Levellers. A zenekar - hűen a brit polgári forradalom levellereinek hagyományaihoz - igen kiterjedt politikai tevékenységet folytat. Jeremy Cunninghammel, a Levellers basszusgitárosával és képzőművészével aktivizmusról, a szabadságjogok védelméről beszélgettünk.

- Dalaitokban igen sokszor említetek múltbeli forradalmárokat, híres történelmi alakokat Che Guevarától "Freeborn" John Lilburne-ig. Mit jelentenek ők a számotokra?

- Úgy használjuk a történelmet mint allegóriát. Párhuzamba állítjuk a régi eseményeket, szereplőket mai dolgokkal, így mutatjuk meg az embereknek, mi zajlik most. Freeborn John Lilburne különösen fontos nekünk, hiszen ő volt az egyik vezetője a levellerek mozgalmának. Elég radikális politikai csoport volt, róluk neveztük el magunkat.

- Albumaitok az idők során egyre melankolikusabbá válnak. Mintha reményt vesztett forradalmárokként egyre sötétebben látnátok a jövőt. Hová tűnt a világmegváltó optimizmus?

- Egyrészt szeretünk gondolkodó emberekként reflektálni magunkra, hiszünk abban, hogy rajtunk múlik, élünk-e a jogainkkal. Ugyanakkor a valóságban élünk, és látjuk, mi történik a világban. Ettől valóban egy kissé melankolikusabb, sötétebb lett a dalok hangvétele. De még mindig hiszünk abban, hogy végül is rajtunk múlik, hogy jobbá tegyük a dolgokat.

- Az albumok borítóit mindig te fested, ezek a képek - a zene mellett - szintén igen fontos információkat hordoznak a gondolatiságotokról. Miért pont Toulouse-Lautrec modorában készítetted el a Truth and Lies borítóját?

- Úgy gondolom, ez a stílus illik a Levellershez, ugyanakkor viccnek sem rossz. Szeretjük a hozzá hasonló figurákat, van bennük valami kemény baloldaliság. Ugyanakkor a kemény politikai gondolatok mellett mulatni is nagyon tudtak: ez a kettősség nagyon tetszik abból a korból. A borítón minden figura kettős jelentést hordoz: a két csinos lányt az anarchista jelekkel tekintheted akár prostituáltnak. A barna férfi pedig Uncle Sam - véres kézzel - velük abszintozik.

- A hatóságok elég zűrös csapatként tartanak számon titeket. Angliában szabadságjogokért küzdő szervezethálózatot hívtatok életre, génmanipulált élelmiszerek, jogsértő törvények ellen kampányoltok. Véleményed szerint meddig mehettek el radikalizmusban, a szabadságjogok védelmében?

- Sokszor megúsztuk már azt, hogy többet mondunk az átlagembereknél, annak köszönhetően, hogy elég népszerű rockzenekar vagyunk. Vizsgálatot folytatott ellenünk az MI5 és az MI6 (a brit hírszerzés különböző ágai - a szerk.) De mivel rockzenekar vagyunk, a hatóságok a keményebb nyilatkozatainkat betudják annak, hogy részegek voltunk vagy be voltunk tépve, tehát legalább nem tartanak minket terroristának. De pont emiatt sokkal messzebbre mehetünk azoknál, akik jóval több információval rendelkeznek ugyan, mégsem állhatnak a nyilvánosság elé. Nem egy esetben kerestek meg már minket emberek, akik nem hozhattak nyilvánosságra információkat, mert börtön fenyegette őket. Mi megtettük helyettük. Kétélű fegyver ez: sokszor kerültünk már bajba miatta, de képesek voltunk fontos dolgokért kiállni, és ez az egy számít igazán....

- Honnan a bátorság, hogy szembemenjetek a hatalommal?

- Mint már mondtam, elég népszerű rockzenekar vagyunk.  Ha a rendőrség elkapna, bezárna, több ezer rajongónk sietne a segítségünkre, szerintem megostromolnák a rendőrőrsöt, ahol fogva tartanak. Ez egyrészt biztonságot ad ahhoz, hogy tegyük, amit teszünk, másrészt viszont óriási nagy felelősség. De ne képzelj minket nagy gondolkodóknak. Nem vagyunk nagy gondolkodók, de tudjuk, hogy mik azok a jó ügyek, amiket érdemes támogatni. És szerencsére mindig megtalálnak minket azok az emberek, akik tényleg nagy koponyák, komoly ötletekkel.

- A dalaitok nem csak Angliában ébresztik öntudatukra ez embereket. Hogyan tudjátok a politikai tudatosságot formálni olyan helyeken, mint például Magyarország?

- Nem élünk itt, így nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mit kellene csinálni - ehhez ráadásul nem vagyunk elég okosak sem. De hiszünk abban, hogy a zenénkkel inspirálhatjuk az embereket a dolgok jobbá tételére. Azt a hitet tudjuk elhozni, hogy mindenki a maga kezébe veheti az irányítást. De végül is, ha inspirációra van szükséged, csak nézz körül: a legtöbb ember életét ugyanazok a problémák teszik tönkre itt Európában...

The Levellers, Wigwam Rock Club (XI., Fehérvári út 202.), november 18., 20.00

Barsi Szabó Gergely