Maceo ismét a hajón tanít

2005.11.21. 16:04

November 22-én ismét az A38-ra látogat Maceo Parker, a funk nagymestere. Érdemes edzeni erre az estére, ugyanis a többnyire órákon keresztül zenélő legenda garantáltan mozgásra bírja majd közönségét!

Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni Maceo Parkerről, arról az emberről, aki a legnagyobb sztárokkal kezdte, majd a vendégzenész szerepét megunva a legnagyobb sztárként folytatta pályafutását.

Az 1943-ban, Kingstonban született Parker zenészcsaládban nőtt fel: szülei templomi kóristák voltak, és mindkét testvéréből zenész lett. Már egészen fiatal korában kialakult sajátos szaxofonjátéka: úgy fújja, mintha a ritmusszekcióhoz tartozna, staccatós, recsegő technikája, groove-os ütemei, funkos ritmusai néha olyan hatást keltenek, mintha egy dobszólónak lennénk fültanúi, épp ezért lehetetlen egy helyben maradnunk, ha kezében megszólal a szaxofon. James Brown fedezte fel őt tizenöt évesen, a funk nagykövetének Maceóhoz intézett mondata azóta szállóigévé vállt: "Maceo, te fújsz!".

Pedig Brown először Maceo bátyját, Melvint szerződtette együttesébe, akit egy vidéki kocsmában hallott dobolni. Nem telt el egy év, és Melvin kérésére Maceónak is jutott hely a csapatban - az alt szaxofon egyik legnagyobb királya azóta is, tehát 1964-től kezdve megállíthatatlanul szórakoztatja a dzsessz, a soul és a funk szerelmeseit.

Maceo többször otthagyta James Brown bandáját: először két évre a Maceo & All the Kings Men zenekarral, majd 1975-ben, mikor beállt a George Clinton által vezetett Parliamenthez és Bootsy Collinshoz fújni. 1984-ben visszatért Brown csapatába, ahonnan aztán hat évvel később, már a társvezetői posztról távozott végleg - azóta szólóban zenél. Muzsikája olyan hatalmas tiszteletnek örvend, hogy a dzsessz és a funk újabb generációitól is gyakran kap felkérést - zenészként és hangszerelőként egyaránt.

Kevesen tudják, hogy Maceo játszott a Red Hot Chili Peppers második, 1985-ben megjelent Freaky Styley című albumán (a lemez másik nagy húzóneve a producer, maga George Clinton), vagy hogy közreműködött a mai szaxofonkirálynő, Candy Dulfer 1993-as Sax-A-Go-Go lemezén. Sőt, Prince Musicology című, a tavalyi év egyik legsikeresebb koncertturnéján Duplherrel karöltve fújta végig a világot és kapta meg Prince-től a "Teacher", vagyis a "Tanár" jelzőt. Csak hogy a széles spektrumú vendégszereplést tovább illusztráljuk, íme még pár előadó, akikkel Parker már dolgozott: Living Colours, Ray Charles, Bryan Ferry, De La Soul, Dave Matthews Band, Dee-Lite, Color Me Badd, Ani di Franco, James Taylor, Rod Stewart - a lista korántsem teljes.

Maceo Parker a zene szerelmese, olyan ember, aki valóban élvezi a muzsikát, és zeneszeretete minden hangjában ott van. Az élő legenda évente kétszázötven (!) koncertet ad (ahogy ő indokolja: "Az én feladatom előadóművészként az, hogy annyi helyre ellátogassak, amennyire csak tudok, főképp akkor, ha a közönség ezt akarja"), a világ legnagyobb zenészeivel kollaborál egy-egy album, dal vagy turné erejéig, miközben szólóalbumai sorában a tizenharmadik, School's in! című darabot dobta idén a rajongók elé. A kritikusok azt mondják, ez a lemez Maceo Life on Planet Groove (1992) című korongja óta a legütősebb, legtáncolhatóbb album, az idei év legnagyobb dobása ebben a műfajban, olyan dalokkal, mint a Sam Cooke által írt What a Wonderful World, amit ráadásul Candy Dulpherrel vett fel, vagy a Jackson 5 ABC című opuszával. Képtelenség mozdulatlanul hallgatni a dalokat, a ritmus, az érzelmek magukkal ragadják a hallgatót. Maceo Parker a School's in! megjelenésének apropóján látogat el immáron harmadszorra hazánkba, hogy elmesélje szaxofonján keresztül, mit jelent a zene.

Maceo Parker: School's in!, A38 (XI., Petőfi híd, budai hídfő, déli oldal), november 22., 20.00. Belépő: 5900/6500 Ft

KAPCSOLÓDÓ CIKK