Békeharcos és forradalmár helyett "csak" dalszerző

2005.11.23. 18:26

John Lennon életének főbb eseményei főleg kerek évszámokhoz kapcsolódnak. 1940-ben született, 1980-ban halt meg, és 1970-ben oszlott fel a Beatles (legalábbis papíron). Így idén egyszerre emlékezhetünk rá 65. születésnapja okán, ill. amiatt, hogy 25 éve nincs közöttünk.

A vezető rockmagazinok már mind megjelentették Lennon-mellékletüket, és már a boltokban és a Zeneáruházban is van egy új válogatás-CD is a híresebb dalaiból. Halála napján, december 8-án megemlékeznek róla szerte a világban, Yoko Ono például most először nem a Dakota-házban fogja tölteni ezt az estét egy szál gyertya társaságában, hanem Londonban vesz részt Lennon-emlékprogramokon.

A volt Beatles-frontemberről cikket írni egyszerre nagyon hálás és hálátlan feladat. Hálás, mert mindenki ismeri és elismeri Lennont, hálátlan, mert megjelent már róla egy könyvtárnyi könyv, elemezték már életét és munkásságát mindenféle lehetséges szemszögből, sok újdonságot már nem igen lehet hozzátenni a képhez. Mindenki ismeri Lennont, sőt mindenki több Lennont is ismer. Hányfajta Lennon-kép is él az emberekben egyáltalán? Legszerényebb számítások szerint is legalább négy. Van ugye az öltönyös, gombafejű, whiskykólás-Lennon, van a bajszos, pszichedelikus, acid-Lennon, van a szemüveges, békeharcos, Imagine-Lennon és van a vékony nyakkendős, visszatérő, New Wave-Lennon. A haladóbbak persze érzik még a nagyon fiatal, kacsafrizurás, bőrdzsekis, teddyboy-Lennont, a szakállas hippi-guru Lennont vagy épp a farmerdzsekis, napszemüveges, szuperkúl-newyorker Lennont.

John Lennon kétségtelenül a modern kultúra egyik legnagyobb ikonja. Szülővárosában repülőtér viseli nevét, a ház, amelyben felnőtt ma már múzeum, szobra áll többek között Liverpoolban, Havannában, La Corunában. John Lennon nagy vihart és botrányt kavart, amikor 1966-ban egy interjúban azt mondta, hogy a Beatles népszerűbb Jézus Krisztusnál. Ha most valamelyik zenész azt mondaná, hogy ő népszerűbb lesz John Lennonnál, akkor alighanem mindenki csak szánakozó pillantásokat vetne rá. Lennon legendája, mítosza évről évre csak jobban növekszik, és tényleg nem tudni, milyen méreteket ölt majd még a jövőben.

Azért érdekes, hogy nem volt ez mindig így. Nem túl ismert történet, de tény, hogy 1977-ben - abban az évben, amikor a Clash arról énekelt, hogy "No Elvis, Beatles and The Rolling Stones" - a liverpooli városatyák elutasították azt a javaslatot, hogy a város állitson emlékművet a Beatlesnek. Aztán három év múlva útjára indult Mark David Chapman pisztolyából a rocktörténelem öt leghíresebb golyója, és minden megváltozott. De most inkább hagyjuk ezt, tekintsünk el attól, hogy Lennon mekkora békeharcos, messiás, mártír és forradalmár volt. Legyen ez egy zenei megemlékezés és próbáljuk kihámozni a személyéhez ragadt kultusz alól valahogy Lennont, a dalszerzőt.

Bár ezt a mai napig sokan hajlamosak megkérdőjelezni, Lennon jó zenész volt. Mindenekelőtt remek rockhangja volt, és kiválóan értett a frappáns és hatásos melódiákhoz. Ő volt a csavaros eszű rockcinikus a Beatlesben, remekül kiegészítették egymást a költői lelkületű, popérzékeny McCartneyval. Kezdetben Lennon volt a vezér, a Hard Day's Night egyértelműen az ő lemeze, és 1967-ben tulajdonképpen ő vitte be a zenekart az acid-erdőbe is. A Beatles-sztoriból legyen elég ennyi, úgyis mindenki ismeri, koncentráljunk inkább a szólóévekre.

Forrás: Red Dot

A zenekar hivatalosan 1970-ben oszlott fel, de kis túlzással mondhatjuk azt, hogy Lennon leválása már valahol 1966 körül elkezdődött. Ekkor találkozott ugyanis először egy japán, avantgard művésznővel, akit Yoko Onónak hívtak. Kapcsolatuk két év múlva lett teljes, 1968 novemberében adták ki együtt az abszolút hallgathatatlan Two Virgins című lemezt. És az igazi botrányt még csak nem is a számok minősége okozta, hanem a borító, amelyen meztelenül áll a művészpár. 1969-ben össze is házasodtak, és egy amszterdami hotel ágyában fogadták az újságírókat, így tiltakozva a háború ellen. A Give Peace A Chance című béke-himnuszuk Plastic Ono Band néven került forgalomba és lett siker az Atlanti-óceán mindkét partján.

Ebben az évben egyébként 3 albuma jelent meg a házaspárnak, de igazán figyelni inkább Lennon második ex-Beatle kislemezére, a megrázó és drámaian hideg Cold Turkey-re érdemes. A dal arról szól, hogy milyen érzés, amikor jönnek a heroinelvonás tünetei. "Jó fiú leszek, csak ezt ússzam meg, megígérek mindent, csak húzz ki ebből a pokolból" - énekli Lennon, és szinte érezni, ahogy kiveri a hideg veríték.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK