Téli bevezető

Vágólapra másolva!
December első hetében, a főváros négy legaktívabb kulturális központja - a Millenáris, a Trafó, a Műcsarnok és az A38 - fog össze, hogy irányzattól függetlenül, a művészeteknek egyre nagyobb teret létesítsen. A műsort böngészve gyorsan kiderül, hogy az Intro fesztivál, az utóbbi évek hasonló kezdeményezései közül, az egyik legnívósabb programot kínálja. A csúcspontokat Nils Petter Molvaer, az Oi Va Voi, Mad Professor, Frenák Pál és a Radio Tarifa fellépése jelenti, de a kiállítások, vetítések és beszélgetések többségét ugyanúgy kihagyhatatlannak tekinthetjük.
Vágólapra másolva!

Kilenc napon át ünnepel a modern kultúra Budapesten: a Millenáris, a város másik három modern kulturális centrumával kiegészülve vezeti fel, az év végétől indulásra kész Jövő Háza bemutató-kiállításait. A sorozat központja a Millenáris Park, az A38 hajó modern zenei különlegességekkel, a Trafó színházi előadásokkal, a Műcsarnok, a záró hétvégén kiállításokkal és koncertekkel csatlakozik. A tervek szerint, a szatellit helyszínek széles sávú internetes összeköttetés révén, élő közvetítéses kapcsolatban is lesznek egymással.

Egy digitális művészeti kiállítás is végigkíséri a fesztivált: a Műcsarnok kiállítótermében, a Trafó dinamó-galériájában és a Millenáris Parkban egyaránt érdekes, a modern kultúra kérdéseit boncolgató kiállítások várnak mindenkit. A programszervezők a modern kultúra legtágabb kereteiben gondolkodtak: világhírű trombitaművésztől kezdve, extrém performanszokon át, kubai népmuzsikáig, lesz itt minden. A műsor színvonaláról sokat elárul, hogy a legszigorúbb mércével mérve is, közel harminc olyan program várható a fesztivál ideje alatt, amelyek más körülmények között - a kulturális uborkaszezonban például - egyenként is pályázhatnának a hónap kiemelt eseménye képzeletbeli címére.

Millenáris Park

A Park két helyszínén, a Fogadóban és a Teátrumban egyaránt kilenc napon át zajlanak majd az események, minden nap délutántól kifulladásig. Délutánonként a Fogadóban a DigiTrendek beszélgetéssorozat a digitális kultúra megjelenésének a művészetekhez, illetve mindennapjainkhoz fűződő viszonyát vizsgálja majd, neves nemzetközi művészek bevonásával. A nyitó napon, este a Fogadóban a tizenkilenc fős, főleg fúvósokból és vonósokból álló Free StyleChamber Orchestra indítja a programsorozatot, egy különleges dzsesszkoncerttel.

Már a második napon nagyon erős a program: a Teátrumban, késő délután a Cinetrip VJ-csapatának egy különleges produkcióján ámulhatunk, DJ Naga zenei aláfestésére bólogatva (Utazás a koponyám körül). Utána, fél kilenctől, hazánk legismertebb elektro-formációja, a megújult Neo ad koncertet. Velük egy időben, a Fogadóban Európa egyik legkeresettebb soul-jazz énekesnője, a jamaikai származású, angol Doretta Carter énekel: James Brown és Aretha Franklin követőjeként, repertoárjában főleg funky és soul stílusú darabok, kísérő zenekarában pedig nívós európai zenészek szerepelnek.

Nils Petter Molvaer

Szombaton két román világzenei produkciónak ad helyet a Fogadó, a Paniks a kortárs etno, a TransylMania inkább az etno-rock irányzatot képviseli. A Teátrum eközben igazi, nagybetűs világsztárt fogad: Nils Petter Molvaert sokan, a Miles Davis óta született legnagyobb trombitaművésznek tartják. A new jazz norvég királya, ötfős együttesével és pályája csúcsán érkezik hozzánk, a trombita és a szaxofon mellett gitár, dob és lemezjátszók teszik teljesebbé a hangzást. Vadonatúj, október végén megjelent albumuk európai turnéját szakítják meg az Intro fesztivál kedvéért, ennek azért örülhetünk.