Bántóan éles színház

Vágólapra másolva!
Különleges előadásnak lehetnek részesei, akik december 8-án, 9-én vagy 10-én ellátogatnak a Trafóba. A brit DV8 társulat Just for Show címmel olyan fizikai színházat hozott el hozzánk, mely az igazság, a szépség és az illúzió kérdéseit járja körül.
Vágólapra másolva!

Mindent körülvesz a látszat-világ, mondja Lloyd Newson koreográfus, de vajon mi rejlik a felszín alatt? Ibsen gondolatából kiindulva - miszerint ha elveszed egy átlagember létfontosságú hazugságait, megfosztod a boldogságtól - Newson e látszat-világ leleplezését kísérli meg új darabjában és mutatja meg a mögötte rejlő "mocskos hazugságokat". Az ausztrál származású koreográfust - pszichológiai előtanulmányai után, az előadás létrehozásakor - az izgatta, hogy a boldogsághoz miért van szükség létfontosságú hazugságokra. Lehet-e igazán boldog az, aki antidepresszánsok szedése mellett boldog? Miért éreznek az emberek hatalmas nyomást, hogy jól érezzék magukat, és jól nézzenek ki? E mögött a koreográfus azt az általános jelenséget véli felfedezni, hogy az emberek egyszerűen menekülnek a fájdalom és a nehézségek elől.

A brit fizikai színházra jellemző a társadalmi témák, illetve problémák körbejárása. A közel húszéves múltra visszatekintő DV8 korábbi előadásai úttörőnek számítottak, és a társulat alapítójának és művészeti vezetőjének érdeklődésének középpontjában már a nyolcvanas-kilencvenes évek idején is olyan kényes társadalmi kérdések álltak, mint a szexualitás, a férfiasság és a szexuálpolitika problematikája. Az akkor kitörő AIDS-krízis és az eluralkodó homofóbia különösen aktuálissá tették a DV8 provokatív megközelítését.

A Just for Show öt év után a társulat első új darabja, mely korunk kemény társadalomkritikája és kórrajza. Newson egyedülálló éleslátással és emberismerettel állítja pellengérre a külcsín és a szemfényvesztés dömpingjét - a beteges diéták és antidepresszánsok világát -, és e mögött keresi az "igazságot". Vízióját videovetítések, vizuális illúzió és szójátékok kísérik. A darab készítése során a társulat hosszasan kísérletezett különböző technikai megoldásokkal, ennek eredményeképpen olyan virtuális táncosok és színpadkép született, melyek még érzékletesebbé teszik látszat és valóság határainak elmosódását. A DV8 történetében ez a legtöbb szöveget tartalmazó előadás, melyet többnyire Newson írt, saját életéből és különböző itt-ott elcsípett anekdotákból merítve.

Az előadás a társulat kérésére pontosan a meghirdetett időpontban, 20.00-kor kezdődik. A későket a szervezőknek nem áll módjukban beengedni.

DV8: Just for Show, Trafó (II., Liliom u. 41.), december 8-9-10., 20.00. Belépő: 2500 Ft