2005 a zenében

Vágólapra másolva!
Jackót felmentették, Britney szült, Elton megházasodott. Ezek voltak a popvilág legnépszerűbb témái idén, de ez nem azt jelenti, hogy ennyiben ki is merült volna minden, ami 2005-ben történt. Az év legfontosabb történései, lemezei, tragédiái és feltámadásai összegyűjtve.
Vágólapra másolva!

Hol is kezdhetnénk máshol a 2005-ös évre való visszapillantást, mint Michael Jacksonnál és az ő emlékezetes gyermekmolesztálási perénél? Jacko perének tárgyalását hatalmas érdeklődés övezte világszerte, februártól júniusig, és ezalatt a tizenöt hét alatt, csaknem száz tanú jelent meg a Santa Maria-i bíróság előtt. Az énekest szexuális zaklatással vádoló Gavin Arvizo és családja azonban nem tudta elég meggyőzően bizonyítani Jacko bűnösségét - legalábbis, az esküdtek szemében biztosan nem.

Június 13-án ugyanis megszületett az ítélet: Michael Jacksont minden vádpontban ártatlannak találták és ezzel pont kerülhetett Jacko szenvedéseinek végére - legalábbis, erre az egy fejezetre. A popsztárt ugyanis katasztrofális anyagi helyzetben és vészesen leromlott fizikai állapotban találta a per vége. Nem csoda, hogy valósággal elmenekült Bahreinbe, a közel-keleti miniállamba, ahol ugyan némiképp összeszedte magát, de továbbra is a feje felett lebeg a teljes anyagi csőd Damoklész-kardja - sorsáról jelenleg is alkudoznak ügyvédei a hitelezőkkel.

Jacko mellett ugyancsak főszerep jutott idén Britney Spearsnek, aki kisebb ködösítés után, végül áprilisban bejelentette, hogy valóban babát vár. Szeptemberben meg is született az énekesnő kisfia, Sean, ám azóta sem került le a bulvárlapok címlapjáról, hiszen azt rebesgetik, hogy házassága Kevin Federline-nal igencsak komoly válságba került. Hogy ez mennyire komoly, még nem tudni, az viszont biztos, hogy Britney jövőre új lemezzel tér majd vissza.

Szintén sokat emlegették idén Kylie Minogue-ot, ám ettől most az ausztrál énekesnő szívesen eltekintett volna, hiszen júniusban emlőrákkal operálták meg. A műtét jól sikerült és a 37 éves sztár nem kizárt, hogy már jövőre ismét a zenével foglalkozhasson.

Az év bűnözője címet a popvilágban Lil' Kim érdemelte ki: 2003-ban egy, két évvel korábbi lövöldözési ügy vizsgálata során, háromszorosan hazudott az esküdtszék előtt és ezt a bíróság egyéves börtönbüntetéssel díjazta. A rapper lány még pont a büntetés letöltésének megkezdése előtt jelentette meg legújabb albumát, így hiánya nem lesz olyan feltűnő.

A legtöbb botrány egyértelműen a Pete Doherty-Kate Moss páros nevéhez fűződött az idén. A zenész képtelen volt kiszabadulni a crack-heroin-kokain trió fogságából, és ennek számos emlékezetes sztori mutatta a jelét, de valahogy mindegyiket megúszta komolyabb következmények nélkül. A legtöbb támadást a Live 8-on mutatott, szétesett produkciója kapcsán kapta a sajtótól, de közel sem szedték ízekre annyira, mint barátnőjét. Kate Mosst ugyanis kokainozáson kapta a szemfüles bulvársajtó, és ez még modellkarrierjét is veszélybe sodorta. Mindenesetre Moss decemberben beváltotta fenyegetését és lapátra tette a Babyshambles frontemberét, mivel az idejekorán megszökött a drogelvonó kezelésről.

Voltak idén esküvők is, közülük a legnagyobb figyelem Elton John és David Furnish házasságát kísérte, miután egy brit jogszabály értelmében, már a brit meleg pároknak is lehetőségük van arra, hogy hivatalosan is összekössék életüket. Férjhez ment Christina Aguilera is (jóval kisebb felhajtás közepette), Marylin Manson feleségül vette Dita Von Teesét, Jack White a White Stripes-ból pedig a modell Karen Elsont.

Távozók is akadtak sajnos, szép számmal. Idén elment Luther Vandross, Ibrahim Ferrer, a feltaláló Robert Moog, a Shadows-dobos Tony Meehan, a gitárlegenda Link Wray, a Captain Jack néven ismert Francesco Gutierrez és öngyilkos lett a Crowded House volt dobosa, Paul Hester. Szerencsés volt viszont Marc Cohn, aki túlélt egy fejlövést, és ugyancsak szerencsésen megmenekült Fats Domino is az elárasztott New Orleansből.