Mariah-é és a Green Dayé a jelen, a letöltéseké a jövő

Vágólapra másolva!
Amerikában tavaly a fizetős letöltéseknek köszönhetően több rekord is megdőlt a zeneeladások terén. 2005-ben került először egymilliárd fölé az eladott lemezek, zenefájlok, bármilyen hanghordozók összesített száma, és az év utolsó hetében töltöttek le először legálisan több számot, mint ahány albumot, nagylemezt vásároltak. A hagyományos zenepiac viszont hanyatlik, ami nem mondható el például Mariah Careyről, ő adta el ugyanis tavaly a legtöbb lemezt az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Nielsen SoundScan cég (melynek elektronikus mérőrendszere a lemezeladási listák alapjául is szolgál) által készített felmérés szerint 2005-ben kevesebb hanglemezt vásároltak az amerikaiak, mint 1996 óta bármikor. A 2004-es eladási adatokhoz képest a tavaly összesen eladott 618,9 millió hanghordozónál utoljára kilenc évvel korábban kelt el kevesebb, akkor 616,6 millió.

Pedig 2004 még optimizmusra adott okot, hiszen hosszabb idő óta ebben az évben javultak először újra számottevően az eladási adatok, ám akik a lemezipar válságának végét jósolták, azoknak most csalódniuk kellett. A szakértők szerint a visszaesést az illegális letöltések mellett főként a videojátékok és más szórakoztatóipari újdonságok terjedése és a kiugró jelentőségű lemezek hiánya okozhatták.

A különbség 2004 és 2005 között abban is megmutatkozik, hogy míg tavaly a lassan veteránnak számító Mariah Carey The Emancipation Of Mimi című lemeze kelt el a legmagasabb példányszámban, ami kevesebb, mint ötmillió eladott hanghordozót jelentett, addig egy évvel korábban Usher Confessions című albumából csaknem nyolcmillió fogyott az Államokban.

A Mimi becenevű énekesnő egyébként hatalmas versenyben győzte le az összesített listát szinte egész évben vezető 50 Centet, az utolsó hetekben végül 120 ezer példányt vert rá Fiddyre, és ennyivel utasította maga mögé a rappert. Érdekesség, hogy az utánuk következő két album egyaránt 2004-ben jelent még meg: Kelly Clarkson és a Green Day azonban tavaly adták el az igazán nagy mennyiséget lemezeikből.

A teljes lista:

1. The Emancipation of Mimi, Mariah Carey, 4.97 millió
2. The Massacre, 50 Cent, 4.85 millió
3. Breakaway, Kelly Clarkson, 3.5 millió
4. American Idiot, Green Day, 3.4 millió
5. Monkey Business, Black Eyed Peas, 3 millió
6. X&Y, Coldplay, 2.6 millió
7. Feels Like Today, Rascal Flatts, 2.511 millió
8. Love.Angel.Music.Baby, Gwen Stefani, 2.505 millió
9. Late Registration, Kanye West, 2.4 millió
10. The Documentary, The Game, 2.3 millió

Forrás: Red Dot

Kimutatások szerint az év legtöbbet játszott száma Amerikában a We Belong Together volt Mariah Careytől (496 ezerszer játszották), míg a Green Day az az előadó, melynek dalai a legtöbbször csendültek fel valamelyik rádióban, összesen 1.25 millió alkalommal. 2005 leggyakrabban forgó klipje a Killers Mr. Brightside című számához készült videó volt, melyben a színész Eric Roberts is szerephez jutott - 3344 alkalommal láthatták a nézők valamelyik amerikai zenetévén. A csengőhangok között 50 Cent és a Candy Shop lett a győztes.