Hová tűnt Sub Bass Monster?

Vágólapra másolva!
Évek óta szinte semmit nem hallani Veszprém díszpolgáráról, Sub Bass Monsterről, aki hosszabb hallgatás után tér most vissza új lemezével, amely az előzők sikeres receptjét követi. A lemez letölthető a Zeneáruházból, és meg is hallgatható az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Az átlagos magyar zenehallgatónak nem sokat mond a Máté Szabolcs név. Bezzeg a Sub Bass Monsterrel már más a helyzet - gondolnánk, de tévedünk. Gyulafirátót büszkeségének ugyanis saját bevallása szerint talán legnagyobb bosszúsága, hogy sikerei dacára még mindig sokan képtelenek megtanulni a nevét.


Konferálták már fel Subbasszmonster, Szabbészmaszter néven, vagy éppen Szubbészmansztör együttesként is említették a rappert. "Hátam mögött tudva legalább ezer fellépést, két arany-, valamint egy platinalemezt, megannyi közönség- és szakmai díjat, nagyon csekély számban sikerült úgy színpadra lépnem, hogy nem kaptam röhögő görcsöt a frissen rám ruházott művésznevektől" - panaszolja Sub Bass Monster, aki most döntött úgy, hogy véget vet ennek az áldatlan állapotnak. "Gondoltam, hátha létezik csoda és hat, színpadon töltött év után, végre valahára gátat szabhatok hányattatott sorsú művésznevem úton-útfélen történő megerőszakolásának."


Erre a legalkalmasabb módszernek az, ha az új lemez beharangozó maxijának is a saját művésznevét választja címnek. A Sub Bass Monster-re keresztelt szám tehát ezt a problémát vesézi ki, a névválasztás kínjaitól (a miértre a válasz: "mert a növése mély, a kinézete szörnyű") az elírt, elrontott névig. A többször is betűzött név remélhetőleg most már a hülyékkel is megérteti Szabi művésznevét, és így talán elkerülhető, hogy a szomszéd legközelebb is úgy köszönjön oda: "Szamszungbaszter!".


Bár a rapper már közel hét éve, hogy berobbant a magyar könnyűzenei életbe, ezalatt ez még mindig csak a harmadik albuma. Az idén 29 éves Sub Bass Monster először a Hemapopu nevű formációval jutott be a Fila Rap Jam döntőjébe, majd már szólóban vált ismertté a Nincs nő, nincs sírás című számával. Főként ennek a sikernek köszönhetően Szabi lemezszerződéshez jutott, és az 1999-ben meg is jelent Félre az útból címmel. Rajtuk számos sláger: a Nincs nő... mellett a Négy ütem, a Mákvirág, a Gyulafirátót is hallható volt a rádiókban, és ez platina státust eredményezett.


Két évvel később jött a Tovább is van, mondjam még?, ez "csak" aranylemez (ami azért 30 ezer eladott példányt jelentett így is), mellé egy videoklip Jancsó "Miki bácsitól", majd azóta egy maxit és egy remixalbumot leszámítva hosszú, már-már gyanús csönd.