Egy nyugodt szigeten - hallgasd meg David Gilmour új lemezét!

Vágólapra másolva!
A Pink Floyd legendás gitárosa On An Island címmel készített új albumot, 22 évvel második szólóalbuma után. David Gilmour új lemezén felvonul a fél rocktörténelem, és meg is hallgatható az [origo]-n kedd déltől szerda délig. Sőt, ha tetszik, meg is nyerhető.
Vágólapra másolva!

A gitáros David Gilmourt hosszú évtizedek óta üldözi a tudat, hogy - egyedüliként a Pink Floyd "nagy" felállásából - nem eredeti tagja a zenekarnak, miután a teljesen kiszámíthatatlanná váló Syd Barrett helyére érkezett. Ez persze nem csökkenti érdemeit a zenekar későbbi sikereiben. Az már talán inkább, hogy az ő vezérletével készült, Roger Waters távozása utáni Floyd-albumok már nem tartoznak az együttes legelismertebb lemezei közé - bár az is igaz, hogy a listákon nagyszerűen szerepeltek.

Más kérdés, hogy Gilmour hangszeres tudását sem nagyon vitatja senki, védjegyszerű, stílusteremtő játéka révén régóta egyike a világ legünnepeltebb gitárosainak. Eddig két szólóalbumot jelentetett meg: egy cím nélküli lemezt 1978-ban és az About Face-t hat évvel később. Utóbbi már a Watersszel történt szakítás után készült, és azokat az ellentéteket csak több mint húsz év után sikerült újra elsimítani: tavaly nyáron a Live 8-en játszottak újra együtt az egymással sokáig perben-haragban álló Floyd-tagok (akik közül egyedül Gilmour lépett fel húsz évvel korábban a Live Aid-en, ahol Bryan Ferryvel együtt lépett színpadra).

Gilmour most hosszú szünet után elkészítette harmadik szólólemezét, amelynek kapcsán nyilatkozva azt is közölte a sajtóval, hogy most már tényleg senki ne is számítson új Pink Floyd-lemezekre.

"Az együttes? Annak vége. A nemes cél miatt álltunk csak össze újra, hogy túltegyük magunkat a zenekaron belüli feszültségeken, és nem is bánom, hogy így történt" - mondta a zenész az olasz La Repubblicának nyilatkozva.

"Úgy érzem, hogy elég. Hatvanéves vagyok. Nem nagyon akarok már sokat dolgozni többé. Fontos része az életemnek, rendkívüli módon kielégít, de most már elég. Sokkal kényelmesebb egyedül dolgozni."

Arra is utalt az interjúban, hogy ennek a döntésnek semmi köze a Watersszel viharos viszonyához, egyszerűen nem akar már újabb elvárásoknak megfelelni. Mindez valahol érthető is, a Pink Floyd-életműhöz túl sokat már nemigen lehet hozzátenni - sőt, a rossz nyelvek szerint már az elmúlt jó húsz évben sem lett volna szabad.