Maraton énekre-gitárra

2006.03.09. 14:40

Müller Péter Sziámi mindig kitalál valamit, általában valami meglepőt és jót. 1993-ban például ő indította útjára a Sziget Fesztivált, amely azóta Közép-Kelet-Európa legnagyobb zenei eseményévé nőtte ki magát. Két évvel később az A3 televízió kreatív igazgatója lett, gyakorlatilag ő teremtette meg az élő városi televíziózást Magyarországon. Újabban a Songwriters nevű alkotóműhellyel és Seress-estekkel szórakoztatja közönségét, emellett alternatív léte ellenére is egyre feljebb szökik a hivatalos zenei életben, nemrégiben például az operaház stratégiai igazgatójává választották. Most épp világrekordra készül a Gödör Klubban, március 17. és 19. között negyvennyolc órát szeretne zenélni egyfolytában.

Müller zenei pályafutását is egy furcsa ötlettel kezdte: 1980-ban a Pszichiátriai Intézet udvarán tartotta első koncertjét az URH zenekarral. Az együttes röpke egy évig működött, mégis kultikussá vált, és aztán ez lett az alapja Müller későbbi zenekarainak, a Kontroll Csoportnak és a Sziáminak is. Elgondolkodtató szövegeik és lázadó magatartásuk miatt az akkori rendszer nem pártolta őket, így a hivatalos lemezterjesztésbe 1988-ig (a Ha... című Sziámi-album megjelenéséig) a művész egyik zenekara sem kerülhetett be. A tiltás ellenére - vagy talán éppen a miatt - a rongyosra másolt kazetták azonban már jóval korábban elárasztották az országot, és egy egész nemzedék dudorászta a felforgató dalokat. Amit azonban a közönség nagy része nem is tudott, hogy Müller szinte csak szabadidejében csinálta az egész zenekarosdit: mellette forgatókönyveket írt és rendezett nemcsak a magyar tévének, de külföldi adóknak (a finn Mainosnak és az angol Channel Fournak) is, Hollandia rangos egyetemein pedig filmes előadásokat tartott.

Most meg itt ez a rekorddöntési kísérlet, amely az Insomnia, azaz álmatlanság nevet kapta. Az alapötletet a végtelenségig húzódó próbák adták, Müller és zenésztársai csupán arra lettek kíváncsiak, hogy hol lehet a végső határ, meddig lehet zenélni tartalmasabb pihenő nélkül. Mivel legutóbbi albumuk megjelenése óta öt év telt el - ami a lemezkiadásban elég hosszú időnek számít -, a februárban kijött Fogjad már meg! bemutatása jó alkalomnak tűnt a csúcs felállításához. Ez azonban, ahogyan Müller fogalmaz, "akkor nyert igazi értelmet, amikor rájöttünk, hogy az Insomniá-nak nem kell kizárólag rólunk szólnia, hanem lehet workshop, alkotótábor is, a velünk együtt virrasztó, dolgozó művészek gyűjtőhelye - úgy, hogy nem kell Szigligetre utazni, hanem elég ide, a város szívébe, a város alá". A koncert során ugyanis más művészeti ágak is képviseltetik magukat, a kezdeményezéshez csatlakozott már többek között a mostanában leginkább képzőművészkedő efZámbó István és a rajzfilmes Pál Balázs is, aki A csendes ember, aki megette önmagát című alkotását vetíti le az érdeklődőknek. A rekorddöntés idejére kölcsönvették a MU Színház egyik táncos produkcióját, a Juhász Kata rendezte Blitzelők-et is, melyet szombaton este nyolctól nézhetünk meg.

Sziámi egyedül ...

A színvonalas programok mellett nem szabad azonban megfeledkeznünk az eredeti célkitűzésről sem: bekerülni a Guinness Rekordok könyvébe. Ugye tudjuk, rekord szinte mindenből születhet, az egyik legfurább zenei csúcsot például a Def Leppard tartja: az együttes 1995-ben "huszonnégy óra alatt a legtöbb kontinensen koncertező zenekar" címét nyerte el. Az egyhuzamban zenélés rekordját negyvenkét óra harmincnyolc perces idejével az angol Grand Boys tartotta egészen 2005 augusztusáig, amikor is egy török zenekar negyvennégy óra húsz percre tolta ki a csúcsidőt. A Sziámi ezt nem kevesebb mint három óra negyven perccel kívánja megfejelni, a tervek szerint március 17-e reggel öttől március 19-e reggel ötig, azaz két teljes napig fognak egyfolytában játszani. Ezzel több mint egy nappal megelőznék az eddigi magyar csúcstartó Edda Műveket, akik 2001-ben "mindössze" tíz óra tizenhat percig bírták megállás nélkül. Két éve a zalakarosi McKora zenekar ugyan kerek száz órán át koncertezett folyamatosan, de ez már egy másik kategóriába tartozik Guinnessék szerint, mert míg a fiúk akkor beutazták a fél országot közben (tehát tulajdonképpen turnéról volt szó), addig a Sziámi végig a Gödörben, egy színpadon marad.

... és a zenekarral

A fenti különbségtételből is látszik, hogy a rekorddöntésnek komoly szabályai - és ezáltal akadályai is - vannak. A legalapvetőbb dolog természetesen az, hogy közjegyzők és hiteles tanúk is jelen legyenek az eseménynél - ez utóbbi tisztet egyébként mások mellett Bozóki András kulturális miniszter is magára vállalta. A színpadon mindig legalább négy zenésznek kell lennie, olyan viszont nem szállhat be időközben, aki nem volt ott a koncert kezdetekor. A játszott számok között maximum harminc másodperc szünet lehet, és négy órán belül semmilyen zenei téma nem ismétlődhet. Ennek érdekében a zenekar nemcsak saját repertoárjából válogat: a konkrét lemezbemutató részre pénteken 22 órától kerül sor, míg másnap ugyanebben az időben a Hyperarchív című összeállítást hallhatjuk, melyben az URH és a Kontroll Csoport dalai mellett például a Joy Division és Seress Rezső szerzeményei is helyet kapnak. Mivel a rekordkísérlet komoly fizikai próbatételt is jelent, bizonyos egészségügyi szabályokat is be kell tartani a rekord érvényességéhez: enni-inni szabad, ha ez nem zavarja a koncert menetét; egy ötperces pihenő pedig jár minden óra után, ezeket viszont össze is lehet vonni, mondjuk három óra után szundíthatnak tizenöt percet a fiúk. Az orvosi előírások legkényesebb pontja az, hogy ha a jelen lévő orvos a végkimerülés jeleit látva azt mondja valakinek, hogy hagyja abba a játékot, akkor annak tényleg le kell vonulnia a színpadról (ettől persze a kísérlet még folytatódhat, feltéve, hogy négy ember így is marad). Mivel a zenélgetés a közönségtől válik koncertté, a hallgatóságra is vonatkozik egy szabály: legalább tíz nézőnek folyamatosan jelen kell lennie - valószínűleg ezzel lesz a legkevesebb gond, Müller gyermekei már önmagukban kiteszik ennek a felét.

A maratoni koncert előzeteseként pedig olvasóink március 13-án hétfőn 15.00-tól élőben is kérdezhetik Müller Péter Sziámit az [origo] Vendégszobában

Insomnia - Gödör Klub (V., Erzsébet tér), március 17. 05.00-19. 05.00. Jegyár: egy napra 1000 Ft, 48 órás összevont jegy 1500 Ft

Apats Gábor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK