Bő egy hónap múlva könyvfesztivál - az ünnepi felhozatal előtt pangó könyvpiacról Paul Auster egyik korai művét, a Nobel-várományos török író, Orhan Pamuk legújabb regényét és egy, az üzleti hírszerzés rejtelmeibe beavató kézikönyvet ajánljuk olvasóinknak. Olvasson könyvekről, vagy akár nyerjen néhányat a polcra!

Tartalom:
A Holdpalota furcsa állomása a magyarul is szinte teljes egészében hozzáférhető austeri életműnek: a metafikció brooklyni helytartója két évvel a formabontó New York Trilógia és a modellregénynek is beillő A végső dolgok országában megjelenése után, ezzel a művel egyértelműen csapásirányt változtatott. A főleg irodalmi horizontokat tágító, kísérletező attitűdöt pillanatnyilag feladva, Auster megjelentette első olvasóbarát regényét - holott fikciójának ereje éppen akkor mutatja meg magát a legjobban, mikor közönsége ellen dolgozik. A Holdpalota nem a sejtésünkre, az utalások útvesztőjére épít, hanem a kíváncsiságunkra. A tizennyolcadik századi pikareszkre rímelően, roppant sok történet ér benne össze - egyik szinte áthúzza az olvasót a másikba, a könyvet a New York Trilógiá-val (mely annak ellenére, hogy a szerző első regénye, vitán felül a mai napig élete főműve maradt) ellentétben azonban nem megfejtjük, hanem felfaljuk.

Igazán nincs ezzel semmi baj, hiszen a Holdpalota tagadhatatlanul szórakoztató és olvasmányos volta ellenére is még mindig túl jó lektűrnek - a könyv sorra veszi egy diplomás értelmiségi kallódását New Yorkban, egy halálához lassú léptekkel közelítő festő fiatalkori visszaemlékezéseit, hogy a klarinétos nagybácsi öregkori turnéjáról, Tesláról és a vadnyugati rablóbandáról már ne is szóljunk. A változatos, egymáshoz látszólag egyáltalán nem kötődő témák között mindig hihető azonban a kapocs, és a csapongó narráció ellenére is végig kidolgozottak, pontosak maradnak a részletek. Auster írói tehetségéhez tehát, e könyv kapcsán sem fér kétség, csupán maga a regény folyik át rajtuk anélkül, hogy különösebben mély gondolatokat adna.

Miért ajánljuk?
A Holdpalota Auster második regénye volt, melyet magyarul is olvashattunk, az 1993-as első kiadást azonban mára szinte lehetetlen megkapni. A kiadó tehát jó ráérzéssel jelenteti meg újból a szerző műveit - mindezt csöppet sem csorbítja a tény, hogy Mr. Auster végül nem teszi tiszteletét az idei könyvfesztiválon. A Holdpalota azonban azért is különösen érdekes, mert témái szinte az összes, későbbi Auster-regényben visszaköszönnek: a Leviatán-ban egyértelműen magasabb színvonalon, Az orákulum éjszakájá-ban vagy Az illúziók könyvé-ben pedig már vészesen hanyagul.

Megjelent:
Az Európa Kiadó gondozásában

Ára:
2500 Ft

Austertől magyarul:
New York Trilógia
A végső dolgok országában
A véletlen zenéje
Timbuktu
Leviatán
Mr. Vertigo
Az illúziók könyve
Az orákulum éjszakája

Haladóknak ajánlott (csak angolul):
Invention of Solitude
The Red Notebook: True Stories

Auster filmen:
Füst (forgatókönyvíró)
Egy füst alatt - Beindulva (rendező, forgatókönyvíró)
Lulu a hídon (rendező, forgatókönyvíró)

Krich Balázs