Március idei idusa

2006.03.14. 16:39

Az ünnepi rendezvényeken kívül akadnak természetesen más jellegű kulturális események is, amelyek épp csak erre a napra esnek, de ezekkel is hasznosan tölthetjük szabadnapunkat. Az A38 hajón fergeteges reggae-partiban lehet részünk, ezen az estén ugyanis a reggae nagykövetének tartott David Rodigan pörgeti a lemezeket. Róla nemcsak rajongói, de a konkurrens DJ-k is azt tartják, hogy amelyik zenekart ő nem ismeri a műfajban, az nem is létezik. Tudását rendszerint megosztja közönségével is, a számok közti egy-egy anekdota formájában, repertoárja pedig még a reggae legjobb ismerőinek is okozhat meglepetéseket: Rodigannek ugyanis számtalan dubplate van a birtokában - azaz olyan egyedi felvétel, amelyet kizárólag az ő számára készítettek zenész barátai. Az angol sztár után színre lép a hazai dancehall-reggae egyik élcsapata, az Irie Maffia Soundsystem is. Nem maradnak szellemi táplálék nélkül a komolyzene szerelmesei sem: a Spinoza-házban például a József Attila- és Weöres Sándor-verseket is megzenésítő Henk Nieland holland zongorista tartja meg Déli koncertjé-t, a címmel ellentétben 13 órai kezdettel. Innen a koncertet követő ebéd után már sétálhatunk is át a Zeneakadémiára, ahol négykor kezdődik az In memoriam Robert Schumann című műsor, a Danubia Szimfonikus Zenekar előadásában.

A központi ünnepségek idén is a Múzeumkertben lesznek

 A színház kedvelői egy érdekes premiernek lehetnek szemtanúi 19 órától az ELTE-TÓFK épületében: az egyetem bölcsészkarának színházi műhelyeként alakult Radikális Szabadidőszínház mutatja be legújabb darabját, A szerelem írásjegyei-t. A fizikai színház jegyeit mutató kísérleti munka egy apa kapcsolatát ábrázolja lányaival, miközben a háttérben egy borzalmas titok lappang - az apa még a lányok születése előtt megölt valakit. Emellett a hivatásos színházi életben is akad néznivaló, a Thália például mindjárt két remek előadással is kedveskedik nekünk: 19.30-tól Alföldi Róbert meleg drogosokról szóló botránydarabja, a Shopping and fucking megy a régi stúdióban, ugyanebben az időben, a másik teremben a két Péter (Kálloy Molnár és Rudolf) nevével fémjelzett Kövek a zsebben-t adják. A táncszínházi vonalat Szabó Réka Priznic című "lay down comedy"-je képviseli, amelyet az V. L1 Kortárs Tánc Fesztivál keretében nézhetünk meg a Műszaki Egyetem R-Klubjában. Szabó Réka a Buddha szomorú után ezúttal két ágyhoz kötött ember történetét rendezte meg, akiket folyvást összekevernek a kórház alkalmazottai.

Az Örökmozgóban zajló új német filmek fesztiválon a Szívritmuszavar-t nézhetjük meg, amely egy mentősfiú szerelmi útkeresését dolgozza fel, sőt, a film után akár a főszereplőnő Jessica Schwarzcal és a film rendezőjével, Hendrick Hölzemannal is beszélgethetünk. Nem fogunk unatkozni akkor sem, ha úgy döntünk, hogy kihagyjuk az egész ünnepi felfordulást, és otthon maradunk tévézni: idén elmarad a szinte minden évben lejátszott Szirmok, virágok, koszorúk, helyette viszont humoros, illetve kalandos estében lehet részünk, attól függően, hogy az RTL Klubot vagy a TV2-t választjuk. Az RTL Klubon előbb Eddie Murphy Dr. Dolittle-jét kacaghatjuk végig, majd a Meseautó új feldolgozása következik; a TV2 A Kincses sziget kalózai után A vasálarcos-t és a Rob Roy-t tűzte műsorára. Különösen jó napja lesz az otthon maradt Bunuel-rajongóknak, az Europa Europa csatornán ugyanis egy nap megnézhetjük a mester két klasszikus alkotását, A szabadság fantomjá-t és A burzsoázia diszkrét bájá-t.

Apats Gábor

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK