The Bravery: "Sok közös van bennünk a Depeche Mode-dal"

2006.03.22. 17:06

Amerikai zenekar létére a Bravery először Nagy-Britanniában futott be, ez hogy történt?
- New Yorkban alakult meg az együttes 2003 végén, és eleinte csak a városon belül léptünk fel, közben persze próbáltuk népszerűsíteni a számainkat az interneten keresztül is. Így jutott el a zenénk Zane Lowe-hoz, a brit Radio One DJ-jéhez, akinek megtetszett az An Honest Mistake című számunk, és elkezdte játszani a műsorában. Ennek köszönhetően a Bravery hamar ismert lett a briteknél, és ezért úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk a lehetőséget, és először ott próbálunk szerencsét. Közben megjelent a lemezünk Amerikában is, ott is eleget kellett tenni az ilyenkor szokásos promóciós feladatoknak, szóval tavaly ilyenkor elég sűrűn repkedtünk az Atlanti-óceán fölött oda-vissza, ez meglehetősen fárasztó volt.

Gyakran szokás emlegetni az úgynevezett "New York-i színteret", hiszen rengeteg új zenekar érkezett onnét az elmúlt években (Strokes, Interpol, Rapture, stb.), valóban egységes színtér ez?
- Nem mondanám annak, sőt. Nekünk annyi ehhez a közünk, hogy New Yorkban alakultunk és ott lettünk népszerűek, de a többi zenekart nem ismertük. A Strokes néhány tagja később eljött az egyik koncertünkre, aminek nagyon örültünk, hiszen szeretjük a zenekart, de ennyi. A Rapture-tagokkal például sosem találkoztunk, noha ők is nagy hatással voltak ránk.

Forrás: Red Dot

Egy időben komoly publicitást kapott egy másik, hasonló zenét játszó amerikai zenekarral, a Killersszel folytatott nyilvános szócsatátok. Velük most milyen viszonyban vagytok?
- Őszinte leszek: soha nem találkoztam a Killers egyik tagjával sem. Ez tipikusan a média által felfújt dolog volt, nekünk semmi bajunk velük.

Kár lenne azért tagadni, hogy a médiafelhajtásnak is komoly szerepe volt a Bravery befutásában. Nem féltek, hogy mondjuk a következő lemezetekkel már kiestek a popsajtó kegyeiből? Ilyesmire gyakran van példa.
- Ez igaz, de az is tény, hogy a hype kétélű fegyver, hiszen sokakat elvből egy adott előadó ellen fordít a folytonos felhajtás. Igyekszünk ettől függetlenek maradni, inkább csak azzal foglalkozunk, hogy minél jobb számokat írjunk, és a többire már úgysincs ráhatásunk. Remélhetőleg az új lemezzel még több embert tudunk majd meggyőzni. Az is vicces volt, hogy mindenütt azt olvastuk, hogy a Cure, a New Order meg a Duran Duran hatott ránk, pedig a zenekarban mindenkinek más az ízlése, nekem egyiküktől sincs lemezem például, noha ismerem őket.

Mik voltak akkor rád hatással?
- Nagyon sok minden, főleg a rockosabb dolgokat szeretem: Animals, Led Zeppelin, de nagy kedvencem a Buzzcocks is. Az újabb zenekarok közül is az úgynevezett garázsrock-vonal áll közelebb hozzám: a Strokes, a Hives vagy a Mando Diao. Ezért sem sajnálom, ha az új lemezünk rockosabb, gitárcentrikusabb lesz majd.

Inkei Bence

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK