Lángpallossal és fecskendővel

2006.03.24. 21:39

A narkó szépirodalmi természete:
Bret Easton Ellis magyar követőjének minimalista univerzumában a kábítószer a dolgok indukátora. Mondhatni, hogy drog nélkül csak fejfájás, ingerültség, lehangoltság és gondolatnélküliség van, vele viszont egyből egy olyan világ nyílik meg, ahol akár több síkban is képesek vagyunk látni, ahol fejből idézhetünk a valaha olvasott összes könyvből, vagy akár magunk is pillanatok alatt összedobhatunk egy remekművet. A Budapesti skizó tulajdonképpen egy hosszúra nyúlt belső monológ, melyet esetenként csak akkor szakítanak meg párbeszédek, ha a főszereplőre, Ferire a fű és a speed által előidézett kényszeres beszélhetnék tör rá. Amúgy utazunk Feri koponyája körül, s ez a gondolatfolyam legalább annyira szórakoztató, mint amennyire lényegtelen. Hiszen Feri egy tehetséges, elmélyülésre szokatlanul hajlamos fiú, remek ötletekkel, akaraterő nélkül - a kilencvenes évek fővárosi értelmiségének jellemző figurája, aki fejében az egész világot összerakja, sőt ha kell új dimenziókat teremt, de nem biztos, hogy képes kimenni a konyháig megvacsorázni.

Mennyi és mi fogyott a könyvben?
Feri saját találmányára, a Heidegger-koktélra esküszik. Közepes dózisú hasis után, huszad gramm speed vagy kokain, rá tíz perc múlva egy kisebb dózis hasis, majd három szál cigaretta és egy erős feketekávé. Eddig a koktél, ám a könyvre - illetve sokkal inkább a drogokra - jellemző módon, Feri itt sosem hagyja abba az anyagozást, annak ellenére sem, hogy a keverék jelentőségét legalább kozmikusnak éli meg.

Szerzői attitűd:
Hazaitól ne várjunk a drogok káros természetéről szóló propagandát - nála már az is hőstett-számba megy, ha az ember három napot kibír amfetamin nélkül. Direkt moralizálás helyett azonban elgondolkodhatunk azon, hogy a főszereplő mennyit valósít meg számtalan terve közül. Mondjuk, ha kiborul a hamutál, hosszas koncentráció után összeszedi a csikkek egy részét - de csakis akkor, ha éppen nem látja át fejben a világegyetemet.

Megjelent:
A Balassi Kiadónál, 1997-ben

Más könyvek Hazai Attilától:
Feri: Cukor kékség
Szex a nappaliban
(Soros Feri:) A világ legjobb regénye

Krich Balázs

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK