Ár(ak) a Szigeten

Vágólapra másolva!
A Hajógyári-sziget most ugyan még javában víz alatt van, a helyszínen tartandó nyári Sziget Fesztivál szervezése mégsem áll meg egy pillanatra sem: az első körben igent mondó sztárok mellett újabb adag nagyágyú bólintott rá az itteni fellépésre. Közben azt is megtudtuk, hogy a Duna vízszintje mellett a belépőjegyek árai is emelkedtek idén, a most bevezetett konstrukcióknak köszönhetően azonban nem kell feltétlenül rosszul járnunk emiatt.
Vágólapra másolva!

Az új jegyrendszerrel kétségkívül a hetijegyre pályázók, és azon belül is a fővárosban, illetve az agglomerációban lakók járnak a legjobban: a belépők árusításával kapcsolatos legfontosabb frissítés ugyanis az, hogy a huszonötezer hagyományos hetijegy mellé, idén először kiadnak tizenötezer "napközis" hetijegyet is, amely mindennapos részvételre jogosít, ott alvásra viszont nem. Kérdés, hogy ennek ellenőrzését hogyan oldják meg a szervezők: az addig rendben, hogy sátrat nem vihet be olyan, aki csak hazamenős jeggyel rendelkezik, de azért barátok közt valószínűleg így is olcsóbban leosztható egy négyszemélyes sátor. Az új rendszer csak a napijegyeseknek okozhat némi bosszúságot, hiszen a Sziget befogadóképessége nem változott (napi hatvanötezer fő), így - a plusz tizenötezer heti beugróval - a naponta kiadható jegyek száma a tavalyi negyvenezerről huszonötezerre csökkent. Érdemes tehát jó előre megváltanunk jegyünket, ha nem akarunk lemaradni kedvenc együttesünk koncertjéről.

Mind napi-, mind hetijegyünket már május elejétől megvásárolhatjuk, előbbiért idén hatezer forintot kell leperkálnunk. A korábbi szokásnak megfelelően az ottalvós heti beugró június 15-ig ennek négyszeresébe, azaz huszonnégyezerbe, június 16-tól pedig ennek ötszörösébe, azaz harmincezerbe kerül. Akik viszont otthon hagyják a sátrat, azoknak húsz-, illetve huszonötezer forintból jön ki a hetijegy, attól függően, hogy mennyire sietnek a megvétellel. A lustáknak jó hír, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, idén a bejáratnál már nem emelkednek tovább az árak, a hetijegyet tehát a Sziget első napján (augusztus 9-én) is ugyanannyiért kaphatjuk meg, mint június 16-án. Bár elsőre annak tűnik, azért ha belegondolunk, mégsem olyan egetverőek ezek az összegek egy olyan rendezvényért, amelynek egy hete során, közel kétszáz külföldi sztárvendéggel találkozhatunk - míg egy átlagos koncert, ma már négy-nyolcezer forintba kerül.

No de lássuk, idén kikre is költhetünk: már korábban értesülhettünk arról, hogy a Radiohead több éve tartó húzódozás után végre megtisztel minket jelenlétével. Új albumuk a közeljövőben jelenik meg, így azoknak is lesz részük meglepetésben, akik kívülről fújják az angol kultzenekar összes slágerét. Mellettük új formációjával érkezik, a maga idejében legalább annyira korszakos jelentőségű Led Zeppelin frontembere, Robert Plant. Az énekes Strange Sensation nevű bandájával a Világzenei Színpadot célozza meg, ami nem is tűnik furcsának, tekintve, hogy egy időben a Zeppelint is jócskán érték marokkói és indiai zenei hatások. A világzenészek között megtalálhatjuk az arab etnopop királynőjének tartott Natacha Atlast is, aki immár harmadik alkalommal lép fel a Szigeten. A mostanában inkább Marilyn Mansonnal kapcsolatban emlegetett elektro-indusztriál vonalat annak egyik megalapítója, a nagyöreg Ministry erősíti. A zenekart már csak azért is különleges tisztelet övezi rajongói körében, mert sohasem voltak hajlandók eladni magukat, mint azt a Trent Reznor-féle bagázs tette annak idején. A hardcore műfajában hasonló státuszú Sick Of It All mellett, visszaigazolt már a német Wir Sind Helden és a tavalyi kedvenc, Franz Ferdinand is.

Az újabb bejelentkezők között is akadnak bőven húzónevek, közülük a legnagyobb nézőseregre talán az idei Brit Awards-ot több kategóriában is elnyerő Scissor Sisters számíthat. A nevével egy leszbikus pozitúrára utaló zenekar 2004-ben már cserbenhagyta a szigetelőket: az akkori fellépést egy másnapi DVD-felvételre hivatkozva mondták vissza, az utolsó pillanatban - reméljük, idén végre összejön a koncert. A másik igazán fajsúlyos fellépő, a pár éves szünet után nemrég visszatért dEUS, amely Jacques Brel mellett, talán egyedüliként képviseli a belgákat a világ zenei színterén. Az együttes a modern art-rock egyik legjelentősebb reprezentánsa, sokan az európai R.E.M.-ként emlegetik őket. Idén, úgy tűnik, minden színpad beerősít, a HammerWorld például a második punkhullám legkarakteresebb együttese, az Exploited mellé, meghívta a metál műfajában nem kevesbé jelentős Fear Factoryt is. Virtuóz előadókban - az említett Robert Planten és Natacha Atlason kívül - a Világzenei Színpadon sem szenvedünk hiányt: a balkáni mulatós hangulatot a Kusturica-filmekből (a Cigányok idejé-ből, az Arizóniai álmodozók-ból és az Underground-ból - de nem a Macska-jaj-ból) ismert Goran Bregovia Wedding And Funeral Band biztosítja, de a Grammy-díjas Toumani Diabaté és Symmetric Orchestrája is hasonlóképpen megtáncoltatja a hallgatóságot Malit idéző zenéjével. Különleges zenei egyvelege miatt érdeklődésre tarhat számot az Afro Celt Sound System is, amely nevéhez híven az afrikai és kelta zenéket ötvözi a technóval. Hasonlóan fura párosításokkal találkozhatunk a Wan2 Színpadon is, ahol többek között a cigányzenét a punkkal és a brechti kabaréval elegyítő, Gogol Bordello és a punk-rock és ír folkzene keverékét játszó Flogging Molly lép fel.

Sziget Fesztivál - Hajógyári-sziget, augusztus 9-16. Napijegy: 6000 Ft, hetijegy: 20000-30000 Ft

Apats Gábor