Tartalom:
Hány százalékát használjuk az agyunknak? Fogyasztott-e kokaint Hitler? Az eszkimóknak valóban több mint kétszáz szavuk van a hóra? Tényleg tizenötmillió magyar él a Kárpátokban? Kocsmai asztalbeszélgetések, munkahelyi kávészünetek alkalmával gyakorta felmerülő kérdések, melyekben az a legjobb, hogy minimum pro és kontra lehet mellettük - vagy ellenük - érvelni. Mielőtt azonban támadhatatlannak vélt logikai rendszerekkel támasztanánk alá saját igazunkat - ha nem tudnánk, a szóbeszédeket, városi legendákat épp az tartja életben, hogy valaki mindig azt hiszi: igaza van - álljunk meg egy pillanatra, és gondolkozzunk el magán az alapkérdésen. Vagy bízzuk ezt szakértőkre.

Valahol félúton az ismeretterjesztő és szórakoztató irodalom között - röviden így jellemezhetnénk a Legendavadászat című könyvet, s ez a meghatározás már a szerzők tévhitekkel szemben tanúsított magatartását is megelőlegezi. A könyvben ugyanis nem fogunk abszolút igazságokkal találkozni, a rövid bejegyzések formájában feldolgozott legendákkal kapcsolatban csak elenyésző esetben olvashatunk egyértelmű igenről, illetve minden esetet kizáró nemről.

Rengeteget megtudhatunk azonban a legendák születésének és terjedésének körülményeiről, illetve a magukról, a szóbeszédekben szereplő személyekről, eseményekről, helyszínekről. A könyvben megszólaló szakértőknek köszönhetően persze sejthetjük, hogy Haynaut nem élve boncolták fel, és hogy komondorunk sem fog megvakulni, ha szeme elől levágjuk az összefilcesedett szőrt - a hangsúly azonban inkább azon a folyamaton van, melynek során a józan észnek teljesen ellentmondó állítások futótűzként terjedő hiedelmekké válnak.

Miért ajánljuk?
"Mert a széles látókör mindenkinek jár" - idézhetnénk az ismert televíziós riportert, aki nem mellesleg szintén első osztályú legendagyáros. Valójában ijesztő belegondolni, hogy a huszonegyedik századi átlagember gondolataiban, hogyan rögzülnek a médiából szerzett félinformációk - ami az újságban, a rádióban (és főleg a képernyőn) még tény volt, a befogadó fejében sokszor hiedelemmé torzul, továbbadva pedig egyenesen hazugsággá válik. A hiszékenység persze nagyjából az emberiséggel egyidős - korunkban azonban azon csatornák száma is ugrásszerűen megnőtt, melyeken keresztül különösebb gond nélkül pánikba hergelhetjük magunkat. Kicsit tehát mindenkinek szüksége van legendavadászokra: ha rémüldözésre nem vagyunk hajlamosak, akkor azért, hogy félműveltségünket gyarapítsuk.

Megjelent:
A HVG Könyvek gondozásában

Ára:
3200 Ft

További legendák:
Ha nem érnénk be a könyvben szereplő tévhitekkel, az urbanlegends.hu oldalon folytathatjuk a legendavadászatot.

Krich Balázs

A kötet egyik társszerzője, Pál Attila az [origo] munkatársa.