50 Centet az isten is rapsztárnak teremtette: kigyúrt, tetovált, fekete férfi, többször volt börtönben, merényletet is követtek el ellene - és mindez még első albumának megjelenése előtt történt. Mára napjaink egyik legnagyobb rap és hip-hop előadójává nőtte ki magát. Június 19-én mi is meggyőződhetünk tehetségéről a Papp László Budapest Sportarénában.  

A Queensben, Curtis Jackson néven született rapper még nincs harmincéves, de máris egész életre elegendő tapasztalattal rendelkezik a világ árnyoldaláról. Szüleit korán elvesztette: apja hamar otthagyta a családot, anyja pedig titokzatos körülmények között hunyt el, így a fiút nagyszülei nevelték fel. Idejekorán rákapott a drogokra, ahonnan egyenes út vezetett számára a börtönig.

Mint sok fekete utcagyerek, hősünk is a rappelésben látta meg a kiutat. Szerencséjére 1996-ban összefutott a Run DMC főemberével, Jam Master Jayjel, aki megkérte, hogy egy általa kreált ütemre hadarjon rá valamit. A mesternek bejött 50 Cent szövegelése, úgyhogy rohant is vele rögtön a stúdióba. Bár hivatalosan még hét évig nem jött ki semmilyen anyag a rappertől, az utcán terjesztett számai alapján 50 Cent egyre nagyobb népszerűségre tett szert a helyi zenei színtéren.

Nemsokára a Jay-Z-t is futtató Trackmasters kiadó is felfigyelt rá, velük kezdett el dolgozni debütáló abumán, amely a Power Of Dollars címet kapta volna. A lemezhez összegyűjtött számok között olyan potenciális slágerek is voltak, mint a Destiny's Child-dal felvett Thug Love vagy a botrányossá vált How To Rob című dal, amelyben 50 Cent azt fejti ki, hogy milyen változatos eszközökkel (családtag elrablásával, fejhez fogott pisztollyal) kényszerítené a híres rappereket arra, hogy jelentessék meg a lemezét.

A fenyegetőzős számban a nagyok közül szinte mindenkit megemlített név szerint is (Puff Daddy, Will Smith, Busta Rhymes és még sorolhatnánk), akik - talán, mert ismerték 50 Cent múltját - nem találták viccesnek a dal szövegét. A rapberkekben szokásos bosszú 2000-ben érte 50 Centet: kilenc lövést kapott, nem messze attól a helytől, ahol két- és fél évvel később Jam Master Jay már rosszabbul járt a neki szánt golyóval. Mert hát a féldolláros rapper - egykori pártfogójával ellentétben - csodával határos módon túlélte az esetet -, kár csak annyi érte, hogy az incidens után a lemeztársaság felbontotta vele a szerződést.

Néhány hónapig tartó felépülése után 50 Cent visszatért az underground raphez: barátaival, Lloyd Banksszel és Tony Yayóval közös formációt alapított G-Unit néven, a banda anyagait pedig a pénzember, Sha Money XL támogatásával szórták az utcán. (Az ekkori számokból rakták össze később a Guess Who's Back című lemezt.) Ezután 50 Cent Is The Future címmel terjesztettek egy válogatást, amely végre meghozta az áttörést: Eminem egy rádiós műsorban azt nyilatkozta, hogy 50 Cent a kedvenc rappere.  

Eminem nem váratta sokáig hősünket, egyből felkereste és bemutatta kollégájának, Dr. Drének is, ami aztán egy gyümülcsöző együttműködés kezdete lett. 50 Cent az Eminem-filmben, a 8 Mérföldben mutatkozott be szélesebb közönség előtt, egyik korábban írt dalával, a Wanksta-val. Eminem bandájának támogatásával készült el a várva várt hivatalos, debütáló lemez, a Get Rich Or Die Tryin' is, ennek kiadása azonban még mindig váratott magára kicsit, mivel 50 Centet 2002-ben letartóztatták tiltott fegyverviselésért - az album csak a következő évben jelenhetett meg.

Az album végül roppant népszerű lett, mindössze öt nap alatt nyolcszázhetvenkétezer példányban sikerült eladni, amivel minden idők legjobban fogyó debütáló lemeze lett. 50 Cent hihetetlen sikere valószínűleg abban rejlik, hogy maximálisan hiteles, amit csinál: sok rapperrel ellentétben ő nemcsak "presztízsből" rosszfiú, tényleg átélt már elég sok súlyos helyzetet. Még így, milliomosként sem felejti el, hogy honnan jött, saját kiadójával rendszeresen jelenteti meg gyerekkori barátai szólólemezeit.

Júniusi koncertjére április 27-én kezdik el árusítani a jegyeket, de interneten és telefonon keresztül már pár nappal előbb is lehet foglalni. Nem árt azonban, ha elkezdünk spórolni, a beugró ugyanis, a rapsztár nevével jelzett pénzegységnél valamivel többe kerül: legolcsóbban tizenkétezer-ötszáz forintért juthatunk be a koncertre. 

50 Cent - Papp László Budapest Sportaréna (XIV., Stefánia út 2.), június 19., 20.00. Jegyár: 12500-19000 Ft

Apats Gábor