Bővül a Sziget programja

2006.05.11. 16:05

Lassan feltöltődnek a Sziget színpadai, a korábban bejelentett húzónevek - Radiohead, Franz Ferdinand, Scissor Sisters - mellett már biztos, hogy a Placebo is itt lesz augusztus 9. és 16. között a Hajógyárin. A már szinte teljes programot tekintve, csak ugyanazt mondhatjuk, mint tavaly: egyre inkább érdemes a műsorfüzet apróbetűs részeit is kibogarászni és felkeresni a Nagyszínpadtól távolabbi helyszíneket, hiszen igazi zenei és művészeti ínyencségekkel itt lehet majd találkozni.

Csak a teljesség kedvéért: a Nagyszínpad eddigi egyetlen, igazi nagy szenzációja a Radiohead fellépése lesz, az ő koncertjük viszont minden szempontból nagy ajándék. Egyrészt még sosem jártak korábban Magyarországon, másrészt az új lemezük várhatóan még idén megjelenik - utoljára a Hail to the Thief-fel jelentkeztek 2003-ban - kis szerencsével tehát a hazai közönség egy fontos együttes nagyon friss lemezét hallgathatja meg élőben.

A Franz Ferdinand fellépése szintén szenzációszámba menne - a skótok az idei fesztiválszezonban is kiemelt helyen és időben szerepelnek minden rendezvényen, ahol fellépnek - ha nem jártak volna már tavaly nálunk. Tegyük hozzá, hogy a tavalyi szigetes koncertjük a fesztivál egyértelműen legjobb produkciójaként rögzült a köztudatban, rossz tehát várhatóan a mostani fellépésük sem lesz.

A Scissor Sistersnek viszont mindenféle megjegyzés nélkül csak örülhetünk: két éve úgy volt, hogy jönnek (az akkor megjelent lemezüket egyébként gyakran emlegetik a 2004-es év legjobb debütáló albumaként), aztán az utolsó pillanatban visszamondták a koncertet. Tippünk szerint a legnagyobb bulit ők rendezik majd a Nagyszínpadon, frivol, szexi, diszkós-pattogós zenéjük tökéletesen megtestesíti azt, amilyennek 2006-ban a könnyűzenének lennie kell.

A Placebo koncertjének szenzációját kicsit csökkenti a tény, hogy aki igazán kíváncsi David Bowie kedvenc csapatára, az június 12-én, a Depeche Mode előzenekaraként meghallgathatja a bandát a Stadionban. Ennek ellenére, az igazán nagy koncertet a Szigetre ígérik a tagok, tehát várhatóan érdemes lesz repetázni.

Az utóbbi években sokan panaszkodtak arra, hogy a Nagyszínpad tradicionálisan kemény rockbandákat kínáló felhozatala kezd felhígulni (két éve még a Sugababes is befért a programba), nos idén, ez már egyáltalán nem áll: új lemezzel érkezik a Therapy?, láthatjuk majd a Ministryt is őrjöngeni, a szimfonikusabb, teátrálisabb vonalat a The Gathering képviseli, a finomabb lelkűek pedig a belga dEUS-nak örülhetnek majd. Valamilyen érthetetlen okból kifolyólag, a szervezők a finn Rasmus tinirockját is újra elhozták, ha 2004-ben nem volt elég, hát hallgassuk meg őket ismét.

Már most szívet melengető érzés viszont arra gondolni, hogy újra itt lesz Jovanotti - nála csak igazán kevesen tudják jobban, hogyan kell megkomponálni a tökéletes fesztiválpillanatot. Műanyagkorsó, por, lemenőben lévő nyári nap és Jovanotti olasz handabandája: ez valószínűleg működni fog.

Érdekes döntésnek tűnik viszont, hogy Guru's Jazzmataz szintén a Nagyszínpadon kapott helyett: kíváncsian várjuk, mit kezd majd a slágerre éhes közönség a kortárs hiphopszíntér egyik legeredetibb figurájának finomra hangolt, dzsesszes darabjaival.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK