Bővül a Sziget programja

2006.05.11. 16:05

A tavalyi év egyöntetű, afrikai gyökerű zenei felhozatalához képest, idén talán színesebb lesz a kép a Sziget második legkedveltebb helyszínén: itt debütál Magyarországon a Led Zeppelin egykori frontembere, Robert Plant és a Strange Sensation nevű új projektje. Szinte már hagyomány, hogy az észak-afrikai rai műfaj egy-egy csillaga is képviselteti magát: Rachid Taha és Khaled után, idén az algériai Cheb Mami csap a húrok közé. Szintén először látogat hozzánk a kameruni Manu Dibango - őt sokan csak mint Afrika elsőszámú dzsessz-szaxofonosát emlegetik. A nigériai afro-beatből Femi Kuti ad majd ízelítőt, sokadszorra hallgathatjuk meg Natacha Atlast és az Afro Celt Sound Systemet.

Nagyjából eddig az afrikai vonal, következzen hát a sokszínűség: brutális ska-punkot ígér az orosz Leningrad, klezmert az amerikai klarinétos David Krakauer, a kortárs lengyel hangzást pedig a Zakopower mutatja majd be. Rajtuk kívül több feltörekvőben lévő csapattól hallhatjuk majd, hogy milyen lesz a következő évek hangzása: ide sorolhatjuk a német bohém-akusztikus 17 Hippiest, az indiai-angol Susheela Ramant vagy a Reunion-szigetekről érkező Danyel Warót.

Az elektronikus műfajok kedvelői egy igazi nagy öreget köszönthetnek majd: az Orb duójának hatását egyik rétegirányzat sem tagadhatja. A Coldcut már jóval későbbi formáció, ez a csapat viszont a törtütemek világát változtatta meg visszavonhatatlanul. A Sziget egyik legnagyobb lazulását ígéri a Layo és Bushwacka kettős fellépése, akik viszont ennek az ellenkezőjéért keresnék fel a Party Arénát, azok feltétlenül ugorjanak be az őstechnós Carl Craig szettjére, vagy az életvidám dallamok dél-amerikai helytartójának, Hernan Cattaneónak a bulijára. Akik még ennél és könnyedebb ritmusokra vágynak, azok Roger Sanchez nevét keressék a programfüzetben.

A szervezők idén is azon lesznek, hogy élhető körülményeket alakítsanak ki a Szigeten: növelik a wécék számát, továbbá kialakítanak öt centrumot is, ahol egyenként ötven kivilágított konténer-wécé áll majd a látogatók rendelkezésére. A por és a sár visszatérő problémáját idén a Kertészeti Vállalattal közösen igyekeznek majd megoldani a szervezők.

A karácsonyi hangulatvilágításra hajazó lámpafüzérekkel ezentúl nemcsak a Hajógyári északi részén találkozhatunk majd, javul tehát a közvilágítás és ezzel párhuzamosan a vendéglátás is: idén már 47 kocsma és 39 melegkonyhás büfé valamelyikében csillapíthatjuk szomjunkat, éhünket - azok számára pedig, akik huzamosabb ideig tartózkodnak a fesztiválon, idén is lesz közért, banki szolgáltatás, illetve minden egyéb, ami az életben maradáshoz kell.

A napijegyért idén már 6000 forintot kell fizetnünk, hetijegyért, elővételben (június 15-ig) 24 000 forintot, utána pedig 30 000 forintot kérnek. Az idei év újdonsága az a hetijegy, melyhez sátorhely nem jár: ha tehát esténként hazamennénk, viszont biztosak vagyunk benne, hogy minden nap kilátogatunk, vegyünk hetijegyet 20 000 (elővétel), illetve 25 000 forintért.

Sziget Fesztivál - (III., Hajógyári-sziget), augusztus 9-16. Belépő: 6000 Ft (napijegy), 20.000/25.000 Ft (hetijegy sátorhely nélkül), 24.000/30.000 Ft (hetijegy sátorhellyel)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK