Vágólapra másolva!
A labdarúgó világbajnokságokhoz az emlékezetes meccseken és gólokon kívül hozzátartoznak az esemény tiszteletére írott dalok is. Ki ne ismerné fel Ricky Martin 1998-as La Copa De La Vida című indulóját, vagy az idősebbek a mexikói, esetleg a spanyolországi világbajnokságok hivatalos dalait, melyek a tévéközvetítések kezdetén kikerülhetetlenek voltak, így aztán mindenki megjegyezhette őket egy életre. A válogatottak dalai közül is már látható néhány, így például az is olvasson tovább, aki esetleg kíváncsi az iráni, a koreai vagy a mexikói indulóra.
Vágólapra másolva!

A világ legnépszerűbb sporteseménye nem hagyja hidegen a zenészeket sem, akik ilyenkor tonnaszámra alkotják az adott ország válogatottját buzdító dalokat, és ezek közül már jó néhány felkerült az internetre is. Köztük van jóval szórakoztatóbb is, mint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA által kijelölt, hivatalos dal, amely talán kissé túlzottan is patetikusnak tűnik a nemzeti csapatoknak írott szerzeményekhez képest.

Idén a világszerte sikeres pop-opera négyes, az Il Divo énekli a vébé dalát Time Of Our Lives címmel, és besegít még a kilencvenes évek ünnepelt amerikai énekesnője, Toni Braxton is. Együtt fogják élőben is előadni a dalt a világbajnokság hivatalos megnyitóján, június 9-én.

Ugyanekkor csatlakozni fog hozzájuk az egyik legnépszerűbb német popsztár, Herbert Grönemeyer, aki a világbajnokság hivatalos himnuszát énekli majd. Nem tévedés, az eseménynek lesz külön dala és himnusza is. A FIFA elnöke, Joseph Blatter a kettő közötti különbséget így világította meg: "A hivatalos dal a világbajnokság szerves részévé válik, és az eseményt nemcsak egy logo és egy kabalafigura, hanem egy különleges dal is képviseli majd. Nagyon örülök, hogy napjaink legjobb előadói fogtak össze, hogy ilyen remek dallal tegyék feledhetetlenné az eseményt. Abban is biztos vagyok, hogy a Herbert Grönemeyer által komponált himnusz érzelmileg összeköti majd a világ szurkolóit, a csapatokat és magát a világbajnokságot." Grönemeyer kompozíciója egyébként Celebrate The Day (Ünnepeljük ezt a napot) címmel született, és angol, német, illetve francia nyelven is hallható lesz majd lemezen.

Először egyébként 1966-ban, az angliai világbajnokságon lett az eseménynek hivatalos dala, ezt Lonnie Donegan énekelte World Cup Willie címmel, amely a vébé kabalafigurájáról, egy oroszlánról szólt, 1982-ben pedig egy nyolc évvel korábbi sláger, az Y Viva Espana szólt mindenhonnét. A közelmúlt világbajnokságai közül egyébként emlékezhetünk még az 1990-es olasz vb dalára (Un'estate italiana címmel énekelte Edoardo Bennato és Gianna Nannini), aztán négy évvel később, Amerikában Daryl Hall a Hall & Oates duóból térhetett vissza a reflektorfénybe a Sounds Of Blackness támogatásával (a dal címe Gloryland volt). 1998-ban jött a már említett Ricky Martin-sláger, míg négy éve Anastacia Boom című száma kapta meg ezt a kitüntetést. Ekkor már volt hivatalos himnusz is, amit Vangelis szerzett, a rendező Japán és Korea zenéjéből vett motívumokkal díszítve.