Kicsi a bors, de erős - a heti slágerlistákon kiváltképp

Vágólapra másolva!
Utoljára tavaly novemberben volt ennyire egységes szinte minden ország No. 1-ja. Akkor Madonna hívott mindenkit a táncparkettre, most a Red Hot Chili Peppers stadionját sikerült világszerte megtölteni. Rajtuk kívül néhány veterán előadó jelentkezett új lemezzel. Nálunk továbbra is tarol a Tankcsapda.
Vágólapra másolva!

Karrierje során első No. 1 helyezését szerzte meg a tengerentúli albumlistán a Red Hot Chili Peppers, amelynek kilencedik, Stadium Arcadium című stúdióalbuma egyből az élen debütált. A kaliforniai banda lemezéből egy hét alatt 442 489 darabot értékesítettek, amely eddigi legjobb eredménye. A funkkal átitatott punk rockot játszó csapatnak először a harmadik albuma került fel a Billboard listájának aljára. Ez volt a The Uplift Mofo Party Plan, amely után meghalt a gitáros Hillel Slovak, és 1989-ben kialakult a klasszikus Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith, John Frusciante felállás a Mother's Milk albumra. Ez a lemez és a rajta található Higher Ground című Stevie Wonder dal feldolgozása hozta meg az első nagyobb sikert a bandának, egy évvel később pedig megjelent az igazi áttörést jelentő Blood Sugar Sex Magik. A siker a legendás producernek, Rick Rubinnak is köszönhető, aki azóta minden Chili lemeznél közreműködik, valamint olyan slágereknek, mint a Give It Away és az Under the Bridge. A '90-es években Frusciante küzdött drogproblémákkal, ezalatt a csapatban több gitáros is megfordult, így Dave Navarro is, a vele készített One Hot Minute a negyedik helyig jutott. Innentől kezdve minden Chili albumnak egy hellyel feljebb sikerült debütálnia, az 1999-es Californication ismét Frusciantéval a harmadik, míg 2002-ben a By the Way már második tudott lenni. A legfrissebb album duplalemezként jutott a csúcsra, mely bravúr utoljára az OutKastnek sikerült. Flea és John Frusciante gitárjátéka a nyári fesztiválokon kívül hallható lesz a hamarosan megjelenő Satellite Party nevű zenekar lemezén is. A banda az Jane's Addiction és Porno for Pyros egykori énekesének, Perry Farrellnek az új zenekara.

A második helyen Nick Lachey új albuma, a What's Left of Me debütált. Az énekes eredetileg a 98 Degrees nevű fiúcsapat tagja volt, de Amerikán kívül jobbára csak Jessica Simpson férjeként vált ismertté a Newlyweds című sorozatnak köszönhetően, mely a friss házasok mindennapjait mutatta be. Miután a csapat feloszlott, Nick Lachey SoulO címen kiadta első szólólemezét, amely azonban nem hozott különösebb sikert az énekesnek. Időközben házassága is zátonyra futott Jessica Simpsonnal, akivel éppen válófélben vannak. Legújabb lemezének fő témáját éppen ez szolgáltatta és úgy tűnik, ha a magánéletben nem is volt szerencsés, karrierje most felfelé ível. A lemezről elsőként a címadó dal került a listákra, a Hot 100-on egészen a hatodik helyig, az új albumból pedig már a megjelenés hetében többet értékesítettek, mint debütáló korongjából összesen.

Forrás: Red Dot

Nick Lachey


A Tool a múlt heti első helyről a dobogó harmadik fokára hátrált vissza, a lemezt két új jelzésű R&B album követi a sorban. Elsőként az atlantai vokál kvartett, a Jagged Edge azonos című lemezét találjuk a negyedik helyen. A csapatot még 1997-ben szerződtette le Jermaine Dupri, aki többek között a Kris Krosst és Bow Wow-t is felfedezte, azóta ez már az ötödik hanghordozója. Az évek folyamán több slágerük is bekerült a Billboard Hot 100-as listájának tízes mezőnyébe, melyek közül a legsikeresebbnek a Nellyvel közösen előadott Where the Party At bizonyult, amely öt hétig állt a harmadik helyen. Az új albumon a megszokott R&B dalok mellett hallható reggaetonnal és hyphyval beoltott dal is - az első klipnóta mindjárt a reggaetón énekessel, Voltióval közösen felvett So Amazing, a listákra viszont a Good Luck Charm néven ismertté vált ballada került.

Az Isley Brothers slágerlistás karrierje már több mint negyvenhárom éve kezdődött, legújabb Baby Makin' Music-ra keresztelt albumukkal az ötödik helyet szerezték meg. A csapat dalai számos R&B és rapdal alapjait szolgáltatták az idők folyamán, ezenkívül a május 21-én hatvanötödik születésnapját ünneplő Ronald Isley a '90-es években Mr. Biggs néven több R. Kelly videóban is látható volt. Legújabb slágerük a Just Came Here to Chill című dal.

A húszas mezőnyben három új korong debütált. A tizennegyedik és tizenötödik helyen két veterán művész anyagait találjuk. Paul Simon Surprise címen jelentette meg legfrissebb kiadványát, és a Simon and Garfunkel duó egyik felének 1990 óta ez a legjobb helyezést elérő lemeze. Az idén hatvanöt éves énekes-dalszerzőt legújabb munkájában Brian Eno segítette, vendégművészként pedig Bill Frisell és Herbie Hancock is feltűnik a lemezen.

Forrás: Red Dot

Paul Simon


A régen a Buffalo Springfield és Crosby, Stills, Nash & Young együttesekben is muzsikáló Neil Young legújabb munkája Living With War címen látott napvilágot. Amint az a címéből is látszik, a kanadai előadóművész ismét egy politikai albummal rukkolt elő. Az anyag producere ugyanaz a Niko Bolas volt, aki az 1989-es Freedom című korongnál is segédkezett. Akkor Ronald Reagan tevékenysége állt kereszttűzben, ezúttal George W. Bush kapja meg a magáét. Neil Youngnak ebben a században ez már a harmadik Top 20 albuma a 2002-es Are You Passionate? és a tavalyi Prairie Wind után.

Cee-Lo és Danger Mouse közös projektjének, a Gnarls Barkley-nak a bemutatkozó lemeze a huszadik helyen indított a tengerentúlon. Az egyre több európai listára felkerülő Crazy a Hot 100-on is hatalmasat lépett előre, a kilencvenegyedik helyről egészen az ötvennegyedikre ugrott.

A huszonnegyedik helyen a "blue-eyed soul" irányzat királynőjeként is emlegetett Teena MarieSapphire című lemeze kezdett(a megnevezés a fehér előadók által énekelt soulzenére utal). Teena Marie Ooh La La La című dalából a Fugees is használt részleteket Fu-Gee-La néven sikerre vitt slágerében. Új albumáról elsőként az Ooh Wee című szerzemény került a listákra. A Snow Patrol múlt heti brit listavezető Eyes Open-je az Államokban a harmincnegyedik helyen kezdte pályafutását. Míg Gary Lightbody csapata Európa-szerte a You're All I Have című dallal szerepel a listákon, addig az Államokban a Hands Open forog a legtöbbet a rockrádiókban.

A június 27-én ismét Budapestre látogató Korn ritkaságokat és élő felvételeket tartalmazó albuma éppen lemaradt az ötvenes mezőnyből, egy hellyel. A bakersfieldi zenekar nemrég az atlantai rapcsapattal, a Dem Franchize Boyz-szal készített egy, a Jay-Z és Linkin Park közös munkájához hasonlító felvételt. Ebben a Korn Coming Undone-ja lett összegyúrva a rapkvartett Lean Wit It, Rock Wit It című slágerével.