Szörnymaszkos finnek nyerték a dalfesztivált

Vágólapra másolva!
A Lordi nevű hard rock zenekar nyerte szombaton az Eurovíziós  Dalfesztivált Athénban. A szörnymaszkban fellépő finnek söpörték be a 38 országból érkező telefonos szavazatok többségét. Idén nem volt magyar résztvevője a versenynek.
Vágólapra másolva!

Meglepetéssel ért véget szombaton este az 51. alkalommal megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál Athénban. A Lordi nevű finn hard rock együttes nyerte a versenyt, miután a legtöbb közönségszavazatot kapta.

Az öttagú Lordi által előadott Hard Rock Hallelujah című dala 292 pontot gyűjtött be a kontinens 38 országából érkezett telefonos szavazatokkal. A szörnymaszkokban megjelenő finnek a hetvenes évek elejének amerikai sikercsapatára, a KISS-re emlékeztető külsejükkel már a döntőt megelőzően is nagy feltűnést keltettek.

A második helyen az orosz Dima Bilan végzett Never Let You Go című dalával, amely 248 pontot ért el. Boszniát a Hara Mata Hari együttes képviselte, amely a Leila című számért 229 ponttal a harmadik helyen végzett.

A döntő huszonnégy résztvevőjének dalai meglehetősen széles műfaji skálán mozogtak a raptől, a kőkemény rocktól a diszkózenéig. A vetélkedés előtt többen a svéd Carolát várták győztesnek, aki először 1983-ban vett részt a fesztiválon, majd 1991-ben meg is nyerte azt.

Finnország első alkalommal nyert a dalfesztiválon. A korábbi fesztiválokon Írország szerezte meg a legtöbb, szám szerint hét győzelmet. A Franciaországot, Luxemburgot és Nagy-Britanniát képviselő énekesek korábban öt-öt alkalommal lettek a legjobbnak. Idén nem volt magyar előadó a nemzetközi dalversenyen. Tavaly, a kijevi döntőben a Nox együttes a 12. helyen végzett.

Eurovíziós dalfesztiválon indult korábban többek között a svéd ABBA együttes és Céline Dion karrierje is.