Kőkemény mesterhármas

Vágólapra másolva!
Június utolsó hétvégéje körül a keményebb műfajok rajongói akár be is költözhetnek a PeCsába, annyi lesz itt a látni- és hallgatnivaló: 23-án, pénteken a dark és gothic zenék apostolának tartott Sisters Of Mercy támad fel poraiból, 26-án és 27-én pedig a kaliforniai metál két kiválósága, a Deftones és a Korn örvendezteti meg a nézőket jelenlétével.
Vágólapra másolva!

A Sisters Of Mercy mintha tetszhalott állapotból ébredt volna: az új zenei irányzatok megjelenése, a sokéves kihagyások és a sorozatos tagcserék nem tettek jót a zenekarnak, azonban úgy fest, épp mostanában lehetünk tanúi a feltámadásnak. Ez év februárja Amerika körbeutazásával telt el, de mi, európaiak is kapunk a Sisters Of Mercyből: alig egy héttel a budapesti szereplés előtt például a nickelsdorfi Nova Rock fesztiválon lép fel a gótikus banda.

A Sisters Of Mercy 1980-ban alakult Leedsben, nevüket (magyarul: a kegyelem nővérei) valószínűleg az azonos címet viselő Leonard Cohen-számból kölcsönözték. A zenekar eredetileg csupán két emberből, a kezdetben a dobos feladatát ellátó (későbbi énekes) Andrew Eldritchből és a gitáros Gary Marxból állt. Hogy azért a színpadon is jól mutassanak, a srácok később maguk mellé vettek még három embert: a dobgépet programozó Doktor Avalanche-ot, a basszusgitáron játszó Craig Adamset és a gitáros Ben Dunnt, aki azonban rövid idő múlva otthagyta a zenekart - a helyére Wayne Hussey érkezett.

Bemutatkozó albumuk, a First And Last And Always csak öt évvel a megalakulás után jelent meg. Az egyéni hang, amit kialakítottak, akkortájt teljesen újszerű volt, leginkább talán a Bauhaus morbidabb változatának lehetett tekinteni. Eldritch síri hangja és a lassú, metállal kevert pszichedelikus dallamok (amikben viszont egészen táncolható felütések is találhatók) együttesen hoztak létre valami olyasmit, amit ma dark-gothic zenének nevezünk - a műfaj klasszikusai a debütáló albumról például a Black Planet és a Marian című számok.

A zenekar tagjai nem húzták sokáig együtt: Marx távozott, hogy megalapítsa a Ghost Dance-t, majd Adams és Hussey is kiváltak - belőlük lett a Mission nevű zenekar magja. A névhasználat körül még sokáig ment a huzavona, végül csak az alapító Eldritch léphetett fel a Sisters Of Mercy névvel, sőt, Adams és Hussey új zenekara is azért lett Mission, mert a jogtulajdonos megfúrta a Sisterhood nevet is. Eldritch maga az évek során aztán rengeteg zenészt gyűjtött maga köré, például a Gun Club korábbi basszerosát, Patricia Morrisont vagy a Babylon Zoo-val is zenélő Chris Sheehant.

Eldritch végül Meat Loaf producerével, Jim Steinmannal készítette el következő lemezét, az 1987-es Floodland-et, melynek maxija az angliai top tízbe is bekerült, az amerikai alternatív rocklistán pedig első lett. Az énekes ezután készített még egy lemezt, amit főleg az amerikaiak szerettek, ez volt a Vision Thing 1990-ből. Így a Sisters Of Mercy még a kilencvenes években is talpon tudott maradni, nem is akárhogyan: egy turné alkalmával például a Depeche Mode-ot kísérték, de a Ramonesszel is játszottak együtt. A kilencvenes évek vége és a kétezres évek eleje már a lassú hanyatlás (és a régi emlékekből élés) kora volt, reméljük, ennek a folyamatnak vetnek véget az idei koncertek.