Sztálintól a tizenhatosig - Könyvheti keringés

Vágólapra másolva!
A könyvhét néhány érdekessége, sajnos eszünkbe sem juthatott a teljességre törekedni. Csemegéztünk tehát, mert a magyar irodalomban - leírni is jó - még mindig van erő. Ha nem is vásárlóerő, de erő. Esterházy és Darvasi a fociról vallott, John Lukacs Sztálin és Hitler viszonyát kutatta, és szóba került az is, ami tilos.
Vágólapra másolva!

Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére

Tartalom:
A foci az élet minden mozzanatára képes metaforát kínálni; többek között ezért csodálatos dolog és ezért kiváló tárgya egyben bármely művészeti és tudományágnak. Hálás téma, de nem könnyű vele virítani: nagyon kevés választja el a sportág mély, átélt megértését a lelátói közhelyektől. Esterházy Péter persze nem tud hibázni, ha már vállalta a kockázatot, hogy a foci-vb elé időzítve ír egy focikönyvet.

Szurkolónak lenni nagyon összetett lélektani folyamat, amelyet nehéz lehet írói eszközökkel tökéletesen megragadni - ezt abból gondolom, hogy eddig keveseknek sikerült. Magyarul igazán csak Tandori Dezső gombfocikönyvei említhetők (és mellette számos majdnem elkapott fonál Moldovától Darvasiig), fordításban pedig Nick Hornby Fociláz-a - és most Esterházy. A szerzőt kedvelők közül nyilván csalódás fogja érni azokat, akik nem élik át a focit, bár Esterházy nyelve akár a tartalom megértése nélkül is élvezetet nyújt.

A könyv legjobb pillanatai a személyes pillanatok: az alsóbb osztályokban töltött évek, a testvérekhez (és persze különösen a válogatott Mártonhoz, a Mezey-féle csapat szélsőjéhez) fűződő fociemlékek, a "focistának öreg, írónak fiatal" évek hangulata. A németországi alsóbb osztályú pályákon tett kirándulások is az emlékezetes momentumok közé tartoznak, és persze elkerülhetetlen, hogy az aranycsapatról is beszélni kelljen.

A kötet az úgynevezett "letehetetlen" kategóriába tartozik, de érdemes egyszer-kétszer megszakítani az olvasást, mert különben telítődik a szurkoló a folyamatos magára ismeréssel. És hát ez ebben a könyvben a legfontosabb: hogy minden értő szurkoló azt hiszi majd, hogy ezt pont neki írták.

Kinek ajánljuk?
Inkább foci-, mint Esterházy-rajongóknak és persze kiemelten a két halmaz metszetében tartozkodóknak, utóbbiak most azonnal rohanjanak a könyvért. Az Esterházy-rajongó-foci-nem-szeretők lehet, hogy értetlenkednek majd, viszont aki szurkoló és még nem olvasott a szerzőtől semmit, az nyugodtan kezdheti ezzel.

Weyer Balázs

Megjelent:
A Magvető gondozásában

Ára:
2290 Ft