Ma már valószínűleg nem akad olyan magyar ember, aki ne ismerné Oláh Ibolya nevét: bár az első Megasztár döntőjében "csak" második lett, így is többet lehet róla hallani, mint a versenyt megnyerő Tóth Veráról. A nép köztudatában élő elsősége csak erősödött, mióta Magyarország című dalát a tavalyi augusztus 20-i ünnepségek nyitószámává választották. Az énekesnő legújabb, sztárvendégekkel és más meglepetésekkel zsúfolt koncertjére a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül sor, június 17-én, szombaton. Ja igen, a jegysorsolásra pedig csütörtökön, vagyis 15-én, délben. Mert tíz jegyet is kiosztunk.

Oláh Ibolya sanyarú gyerekkora szinte nyitott könyv a tévénézők és a rajongók számára. Már a Megasztár során kiderült, hogy az 1978-ban született énekesnő egészen kicsi korától kezdve állami gondozásban nevelkedett, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék különféle gyermekotthonaiban. Veleszületett énekhangja mellett ekkoriban a lefordított műanyag lavór volt az egyetlen hangszer, amit igénybe vehetett a zeneszerzéshez. A lány az évek során autodidakta módon fejlesztette énektudását, amellyel előbb-utóbb falubulikon, kocsmákban is fellépett.

Ahhoz nem volt elég bátorsága (és tegyük hozzá, háttere), hogy hivatásos énekesi pályára adja a fejét, így a Tiszadobon működő nevelőintézet szakiskolájában kezdett el zöldségtermesztést tanulni, melynek eredményeként meg is szerezte a zöldség- és fűszernövény-termesztő szakképesítést. Mondanunk sem kell persze, hogy Ibolyából nem lett zöldségtermesztő, sőt, a nagykorúság betöltése után megkapott családi pótlékból is inkább egy gitárt vásárolt magának. Közben már Pesten és Szegeden élt és dolgozott, de rövidebb-hosszabb távollétei után mindig visszakéredzkedett a tiszadobi otthonba.

Az első, komolyabb kitörési lehetőséget az kínálta, amikor Ibolyát a Tiszadobi Zongorafesztiválon hallottak alapján meghívták, hogy énekeljen az amerikai nagykövetasszonynak. A diplomáciai bulin ott volt Babos Gyula és Póka Egon is, akik szintén felfigyeltek Ibolya egyedi hangjára. Ők tanácsolták neki, hogy végezze el a Kőbányai Zeneiskolát, amit az énekesnő el is kezdett, befejezni azonban nem tudta. Alig fél év után hagyta ott az iskolát, mert nem ment neki a szolfézs - megint irány vissza Tiszadobra, innen jelentkezett végül a Megasztárba.

Ibolya már a Megasztár előtt is próbálkozott tehetségkutató versenyeken, sőt, a szintén a TV2-n sugárzott Kifutó című műsorban ugyanúgy második lett, mint az ismeretséget elhozó versenyen. Ekkor azonban még nem akadt egy olyan producer vagy előadóművész sem, aki szerint megérte volna komolyabban foglalkozni a lánnyal: Ibolya "csupán" egy szicíliai utat nyert, ahová végül egyedül utazott el. Amikor jelentkezett a Megasztárba, rendesen dolgozott, senkinek sem mondta el, hogy be szeretne kerülni a műsorba - ez lakótársai számára is csak akkor derült ki, amikor már a tévéképernyőről köszönt vissza nekik.

Forrás: [origo]

Oláh Ibolya koncerten 


Az énekesnő simán vette a felvételi akadályokat, és már a legjobb tizenkettőbe való bekerülésekor a verseny egyik esélyesének számított. Azt, hogy végülis mégsem ő nyert, öntörvényű viselkedése mellett nagymértékben köszönhette annak is, hogy, ahogyan többen fogalmaztak, kezdett "elszállni". Amint azonban Tóth Vera kiütötte őt a nyeregből, kénytelen volt visszatérni a földre, és azóta lenyugodva teszi a dolgát: koncertezik és készíti a lemezeket. Nem mellesleg az azóta Mega-zsűritaggá lett Novák Péterrel remek szakmai és magánkapcsolata alakult ki, Presser Gáborral együtt ő segített neki elkészíteni első lemezét is.

Ama bizonyos debütáló korong az Egy sima, egy fordított címet kapta, és rövid idő alatt paltinalemez lett belőle, mint ahogy az azóta elkészült Édes méreg-ből is. A Magyarország című számból sláger lett, országszerte játsszák a rádiók, a belőle készült klip pedig rendszeresen fut a videókat játszó tévécsatornákon. Ibolya zenéje annyira közkedveltté vált, hogy a március 15-én indult musicRADIO.hu nevű webrádió, mely a "könnyűzenei forradalom rádiójaként" hirdeti magát, az ő eddigi munkásságából készített, háromórás maratonnal indította adását.

A június 17-i koncert az Édes méreg lemezbemutatója, melyre Ibolya számos sztárvendéget hoz magával: A Megasztárban vele versenyzők közül színpadra lép Kandech Evelyne és Schmidt Barbara, de a programot színesíti még Bíró Eszter, a Budapest Klezmer Band énekesnője és Szűcs Norbert is, aki a második lemez több dalát szerezte és hangszerelte. Az Ibolyát kísérő zenekar a jól megszokott és bevált tagokból áll: Locsmándi Bence (gitár), Herr Attila (basszus), Milosevits Mirkó (billentyűk) és Delov Jávor (dob). A koncertet rossz idő esetén másnap, azaz június 18-án, 20:30-as kezdettel tartják meg.

Oláh Ibolya és vendégei - Margitszigeti Szabadtéri Színpad (XIII., Margitsziget), június 17., 20.30. Jegyár: 2900-6900 Ft.

Apats Gábor