Minden kubai egy színpadon

2006.06.16. 10:46

Bizonyára sokan szívesen emlékeznek vissza Wim Wenders Buena Vista Social Club című filmjére, illetve a főszereplő zenekar izgalmas koncertjeire. Mondhatjuk, hogy július 18-án egy kibővült Clubbal mulatozhatunk, hiszen az Afro-Cuban All Stars a legjobb kubai muzsikusokat tömöríti, így tagjai közül nem hiányozhatnak a Club nagy öregei sem. A főszerepet az ötletgazda, Juan de Marcos Gonzalez játssza, az eseményre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül sor.  

Juan de Marcos Gonzalez kétségkívül érdekes egyéniség: a kubai egyetemen hidraulikus mérnöki és orosz nyelvi diplomát szerzett, közben, csak úgy mellesleg - még tanulmányai alatt - megalapította az egyik legnagyobb hatású kubai zenekart, a Sierra Maestra nevű formációt. Az 1976-ban alakult bandával talán ő volt az, aki elindította a kubai zene új hullámát - az 1920-as, 1930-as évek lebilincselő muzsikája után. Gonzalezék visszanyúltak az aranykorhoz, az akkori hangszerekkel játszottak hagyományos kubai zenét, kicsit felturbózva, új lendülettel.

A többnyire vérpezsdítő guarachát játszó zenekart, ha máshonnan nem is, de Robert Redford második rendezéséből, A milagrói babháború-ból mindenképpen ismerhetjük, ehhez a filmhez az A Los Rumberos de Belen című számot játszották fel a fiúk. Gonzalez azonban nem érte be pusztán a Sierra Maestra sikereivel: szintén ő alapította az Afro-Cuban All Starst, amely a legjobb kubai zenészek gyűjtőhelye - az ifjú titánoktól (valóban tizenévesek is játszanak a zenekarban) kezdve, a Buena Vista Social Clubból ismert, nyolcvanéves bácsikákig minden tehetség, aki csak él és mozog Castro országában, csatlakozott a mozgalomhoz.

Mert hát az All Stars nemcsak egy zenekar, de afféle mozgalom is, amelynek fő célkitűzése a karibi, és azon belül a kubai zene megismertetése a világgal. Ennek megfelelően, repertoárjukba a legnépszerűbb kubai tánczenék (salsa, cha-cha-cha, rumba, mambo) mellé bevettek a világ más tájain kevésbé ismert stílusokat is, mint például az andalúziai gyökerű, poétikus guajirát vagy a rumba egy változatát, az abakuát. Ahogyan maga Gonzalez fogalmazott, a gyökerek segítségével teremtik meg a jövő zenéjét. Az új zenei irány felé mutatnak például az általuk játszott timba-dalok is, amelyek alapvetően a salsa egy frissebb, jazz-rockkal és hip-hoppal dúsított változatát jelentik.        

Az ilyesfajta zenei társulások egyébként nem idegenek a kubaiaktól, elég csak a zenei rendező és producer, Eugene Godfried által futtatott, Conjunto Chappottín y sus Estrellas-t említeni, amely tizenhárom nagyszerű zenészt hozott össze annak idején. Az All Stars esetében a létszám állandóan változik, a legutóbbi (2005-ös), a címével is a jövő felé mutató Step Forward: The Next Generation című lemezen például vagy ötven jobbnál jobb muzsikus segédkezett, mindenféle korosztályból.

Az All Stars történetének legnagyobb nevei - az ötletgazda Gonzalez mellett - kétségkívül a Buena Vista Social Club idős sztárjai voltak, az alig egy éve elhunyt Ibrahim Ferrer és a 2003-ban eltávozott Rubén Gonzalez egyaránt tagja volt a zenekarnak. Mindketten még a negyvenes években (1941-ben, illetve 1943-ban) kezdték zenészi pályájukat és mindketten dolgoztak együtt jó néhány helyi legendával: Ferrer például a sokak által minden idők legjobb kubai énekesének tartott Benny Moréval is adott közös koncerteket, Rubén Gonzalez pedig a son stílus megújítójával, Arsenio Rodriguezzel játszott együtt sokat.

A kubai zene nagy örege

A son egyébként az All Starsra is igen jellemző, hiszen talán ez a legerősebben afrikai gyökerű stílus a kubai zenei palettán - így az afro-kubaiak egyik védjegyének számít. Az All Starsban szokott énekelni, a sonban is igen jártas Omara Portuondo is, akit a Club-lemezről is ismerhetünk. Idén, márciusban bekövetkezett haláláig a multigenerációs szuperbanda vokális vonalát erősítette, a szintén a Clubból ismerős Pío Leyva is, de az énekesek között megtaláljuk például a híres son banda, a Los Van Van egyik tagját, Pedro Calvót is.

A fiatalabb nemzedék legjelesebb képviselője az All Starsban talán, az 1982-ben született Julienne Oviedo Sánchez, aki már nyolcéves kora óta turnézik különféle kubai zenekarokkal, például a Los Van Vannal és az NG La Bandával - és persze ő is szerepelt a Clubban, akkortájt olyan tizennégy éves lehetett. Az All Stars tehát, a július 18-i koncerttel is majd' egy évszázadot átfogó, kubai zenei körképpel vár minket, a főszerepben a showmannek sem utolsó Gonzalezzel - minden bizonnyal izgalmas, buja utazásban lesz részünk egy táncközpontú kultúra mélyére, valószínűleg nem székünkben ülve fogjuk végignézni a koncertet.

Afro-Cuban All Stars - Margitszigeti Szabadtéri Színpad (XIII., Margitsziget), július 18., 20.00. Jegyár: 6900-16900 Ft.

Apats Gábor     

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK