Hitler-tanszék, tükörváros és Szputnyik

Vágólapra másolva!
Szeretjük vagy sem, mostanra az irodalmi posztmodern hazánkban is kikerült az irodalmárok bűvköréből, és a közönség rajongására tart számot. Az utóbbi hetekben három olyan külföldi posztmodern mű is megjelent magyar fordításban, melyek nemzetközi hírnevét nézve nem is értjük, miért kellett ennyit várnunk a hazai kiadásra. A lényeg, hogy itt vannak, és ha most játszol velünk, egyiket-másikat akár meg is nyerheted!
Vágólapra másolva!

Tartalom:
A Fehér zaj egy közel ötvenéves, ám egyre terebélyesedő problémát boncolgat: a fogyasztói társadalom minden észlelése, re- és interakciója csak a megjelenésre, a reprezentálásra összpontosít - a tartalom nem pusztán másodlagossá válik, hanem mint fogalom, egyszerűen jelentőségét - a fogyasztó gondolkodásmódja alapján tehát értelmét - veszti. A főhős, Jack Gladney a helyi egyetem Hitler-tanszékét vezeti, ám az intézet szemináriumai nem a nácizmussal és a holokauszttal kapcsolatosak, sokkal inkább történelmi ikonként, figuraként, társadalmi jelenségként közelítik meg a Führert. Ekképpen a regény saját dimenziójában az sem meglepő, hogy Gladney egyetemi kollégája, az önmagát New York-i zsidóként meghatározó Murray Siskind egyből kedvet kap az Elvis-tanszék megalapításához, mint ahogy az sem rendkívüli, hogy a városka lakói egy veszélyesnek tűnő gázmérgezés alkalmából leginkább amiatt aggódnak, hogy a tévé nem közvetíti személyesnek vélt tragédiájukat, és így tovább.

Mindemellett a regénynek nincs központi témája, mint ahogy az elbeszélésnek sincs lépésről lépésre követhető struktúrája. A gépesített társadalom kritikája mellé De Lillo becsempészett egy hatszereplős királydrámát is - két szülő, négy serdületlen gyermek felállásban -, hogy az Attiláról, Isten ostoráról, az antidepresszánsokról és számtalan másról szőtt mellékszálakat ne is említsük. Roppantul összetett, többszintes regénnyel van tehát dolgunk, amely könnyű szórakozás helyett feledhetetlen olvasási élményt ígér.

Kinek ajánljuk?
Ha gyakran tör ránk az érzés, hogy a bennünket körülölelő (körülzáró, ízlés dolga) társadalom teljesen megőrült, ez a könyv némi megnyugvást csempész majd a hétköznapokba - legalább abban biztosak lehetünk, hogy elveszettségünkben nem vagyunk teljesen egyedül. A Fehér zaj számtalan - a sokaság ellenére a karakterek a legapróbb részletekig kidolgozottak, jellemrajz alapján még a legjelentéktelenebb epizodista is lehetne főszereplő egy közepesen megírt regényben - szereplője közül egyedül a haladó gondolkodású Jack Gladney és túlhaladott gondolkodású kollégája, Murray Siskind értelmezi a környezetéből felszívott információkat. A többieknek pedig nemcsak mindegy, hanem láthatóan még jó is így.

Krich Balázs

Megjelent:
Az Ulpius-ház kiadásában

Ára:
3480 Ft

Don DeLillótól magyarul:
A fenevad szabad
A mérleg jegyében